香港政府傻的嗎?


申 辦 亞 運 另 涉 300 億 元 非 直 接 開 支 建 體 育 設 施
2010-09-21 HKT 13:30
申 辦 亞 運 專 責 小 組 組 長 陳 育 德 表 示 , 舉 辦 亞 運 的 直 接 開 支 約 為 137 億 至 145 億 元 , 至 於 諮 詢 文 件 中 提 及 的 另 外 300 億 元 , 則 為 非 直 接 開 支 。 當 中 200 億 為 興 建 啟 德 綜 合 體 育 設 施 , 這 項 設 施 早 於 06 年 已 計 劃 興 建 , 餘 下 的 100 億 元 , 用 作 在 現 有 已 規 劃 的 土 地 , 興 建 室 內 體 育 館 。
陳 育 德 說 , 這 些 設 施 不 管 是 否 申 辦 亞 運 , 都 會 按 計 劃 興 建 , 如 果 沒 有 申 辦 , 可 能 會 攤 長 興 建 , 但 如 果 申 辦 亞 運 , 就 需 要 在 13 年 內 完 成 , 以 作 配 合 。

港府呢頭話小班教育加重財政負擔,呢種掟五百幾億落鹹水海搞亞運,原來香港人啲錢俾你啲膠人滿足虛榮心架?

呢次一定要反對到底,無可能再俾另一次高鐵事件重演。呢排咁多膠嘢,點清得晒。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2Ew

廣告

10 則迴響

Filed under 香港政治

10 responses to “香港政府傻的嗎?

  1. world traveler plus

    如果我地唔同意政府咁洗錢,可以點做?

  2. 唯今之計, 只有移民一途……………..

  3. 義不容共

    特衰政府可能半點不傻 , 濫用公帑為自己貼金搞政績 , 何樂何賤而不為 ?

    大家如果唔出聲由得佢 , 就真係智障愚昧順民 !

  4. 蘇菲

    應否舉辦亞運的consultation paper,

    pt 21 經濟活動, 講明個D so called 好處難以量化 .
    pt 22 : 顧問公司只係估搵得6-8億
    pt 23講直接成本都要成137-145億

    有咩理由要用130億做D根本無把握的“投資“?

    當香港人傻的嗎?曾德成真係離晒大譜

    “香港應否申辦2023年亞洲運動會公眾參與活動" webpage:
    http://www.asiangames.hab.gov.hk

    " 諮詢期至今年11月3日,市民可去信灣仔告士打道5號稅務大樓41樓民政事務局申辦亞運專責小組,或加入網上論壇。詳情可瀏覽民政事務局網站。如決定申辦,當局須在2011年1月30日提交正式文件。 “

  5. dankei

    其實我們可否組織起來,收集反對香港申辦亞運的市民簽名及影片,之後找代表寫好封信寄去亞委會,表達港府的申辦不獲香港市民支持,在國際組織面前同港府唱對台戲,令港府的申請成功機會減低?

  6. Bankers' Arms

    今日先知原來美國醫科名校John Hopkins係南京有分校, 如此看來, 當年董生死囈爛囈朱經武黎香港做校長, 唔好理董生其他缺憾, 其SELL屎精神實在值得尊重…

    相比之下, 曾爵口口聲聲六大產業只不過又係批地, 批完地任你天生天養自生自滅, 冇提過要批俾邊個同埋target咩客, 呢D就係AO既死穴!

    李光耀當年剛立國即成立EDB, 以存於倫敦的外匯儲備息收來作EDB經費, 大力派遣學生出國留學, 留完學係EDB做cold-call, 重點係歐美拉攏企業係新加坡設廠開所, 不出5年, 已經有第一批企業係新加坡開辦生產線

    當年立國即逢英軍撤走, 將隨之有大量失業, 兼之新加坡被迫獨立, 失卻馬來亞腹地, 新加坡生計及國防處於生死邊緣; EDB早年大力拓荒, 解決星洲生計問題

    呢班AO,包括曾爵, 就係冇呢種quality! 連董生都有呢種quality, 來自佢當年四處撲水救公司既經驗…

    到今日, 睇番搞亞運既蠢行為, 當年董生都有試過, 分別係, 曾爵好明顯係為左entertain霍家, 而唔係當年董生乜都試下尋出路既果種, 呢樣就係董曾之別!

  7. 今天很倦, 不會寫多, 好快看完文件, 一定不會支持. 絕對是勞民傷財的舉動. 除非香港獨立, 用亞運來搞國際關係, 在下還可以考慮支持. 現在, No Way. 連水上項目都建議在鄰近城市舉行, 你無野呀, 不如收檔好了. 在元朗大球場, 香港仔運動場, 城門谷運動場舉行足球賽事. 這些球場設施, 不足以進行亞洲足協的足球比賽, 以進行亞運賽事, 請問改建要多少錢呢? 將軍澳運動場的座位有限, 是否需要擴建? 城門谷運動場的位置, 雖可坐5千人, 道路很窄, 交通配套不足, 根本不能容納5千觀眾, 及又傳因救護車不能掉頭, 所以不能進行甲組足球賽事, 文件根本沒有說明改善工程多少錢, 301億根本報細數.

  8. dbdb

    香港有冇搞過任何亞錦賽呢, 請當局指出……….,搞亞運托柒咩?個別搞吓亞洲賽算把啦!

  9. Dankei:

    “收集反對香港申辦亞運的市民簽名及影片,之後找代表寫好封信寄去亞委會,表達港府的申辦不獲香港市民支持,在國際組織面前同港府唱對台戲,令港府的申請成功機會減低?"

    support ur idea.

  10. world traveler plus

    Saki: 我地可以考慮"買對家"

    香港人如果唔想政府搞亞運, 一於支持香港以外,任何其他申辦2023亞運

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s