田北辰不如叫詹伯樂接管中國鐵路部吧

田 北 辰 致 函 溫 家 寶   冀 參 與 溫 州 列 車 事 故 調 查

2011-07-30 HKT 12:41

身 兼 全 國 人 大 代 表 的 前 九 鐵 主 席 田 北 辰 致 函 總 理 溫 家 寶 , 希 望 參 與 溫 州 「 和 諧 號 」 列 車 相 撞 事 故 的 調 查 工 作 。
田 北 辰 出 席 一 個 活 動 後 表 示 , 他 個 人 關 注 中 國 鐵 路 的 發 展 , 除 了 關 注 事 故 發 生 的 原 因 , 亦 關 注 如 何 營 救 和 發 放 資 料 。 他 希 望 可 以 盡 一 分 力 , 如 果 有 機 會 , 他 更 加 希 望 可 以 影 響 鐵 道 部 對 鐵 路 運 作 的 看 法 。

田北辰呢個建議無出息,突顯唔到香港人嘅優勢。

如果我係田北辰,點解要求佢老人家出嚟參與事故調查工作,你班土共個個無吉士,葉國謙反對范徐麗泰以人大常委身份介入,簡直係公公所為(我以後叫佢葉公公),查條毛咩,分分鐘幫手粉飾太平。

我嘅建議係成立兩個機構,一個叫中國鐵路監管及調查局,邀請九廣鐵路公司行政總裁詹伯樂擔任,呢個新官署一如清王朝嘅中國海關總署,有充分不受中國當局干預自主權,由佢邀請歐、日專家調查事件。另一個叫中國鐵路公司,簡稱CR,由曾任港鐵行政總裁嘅蘇澤光擔任主席,佢嘅任務係改革中國鐵路為一個安全為首務嘅企業,而包括溫州賠償在內嘅爛帳,就交由中國國有鐵路清算團清理債務。

當中國人管唔掂自已果陣,唯有咁做。此外,中國應該考慮容許私人鐵路公司嘅出現。

友好提醒:請將你的RSS Feed、書簽及友好連結更新至blog.martinoei.com

發表留言

Filed under 香港政治, 中國政治

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s