政府幫金融界搶我地啲錢

小弟有啲議題係無論如何都要追斬,其中一個係強積金。小弟寧可抽時間上去立法會panel講嘢都要反對到底。

依家強積金係不知所謂嘅制度,因為強積金可以侷我地俾百分之十入息,但係金融界可以唔駛講績效,蝕錢照收比Private Bank仲要貴嘅management fee,簡直係幫金融界搶我地啲錢,真係好似王弼講,正宗係金融霸權。

正如王弼講,俾錢果班金融界廢柴,不如俾大家供款買盈富基金或者iBond算喇,又無乜管理費,盈富基金嘅績效跟大市浮動。依家政府仲敢提要提高強積金供款最高入息,以後啲搵兩萬蚊左右嘅朋友要供多啲,乜世界?

提示:請將書籤以及友好連結更新到blog.martinoei.com。

廣告

發表留言

Filed under 香港政治, 財經

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s