你有心俾我地當家作主咪支持HKAM囉

【明報專訊】香港公務員團隊過去鮮被中央批評,國務院港澳辦主任王光亞昨日卻直指香港公務員執行強、規劃弱。王光亞接受香港大學生提問時稱,香港「成也英國,敗也英國」,認為香港公務員在港英培訓下,水平很好,但只懂接受及執行命令,即使在回歸後當家作主,也「不知道怎樣當Boss(老闆)、怎樣當個Master(主人)」,力促公務員為香港未來作更多長遠規劃,「不要只把今天的事做好」。

小弟睇完王光亞呢輪胡說八道,大笑。

乜王光亞咁想香港人當家作主,唔當香港係殖民地咁管,咁非常好,王光亞只要做一件事,即刻達成目標,就係支持HKAM,北京唔好乜都叉隻腳埋嚟,送晒啲民建聯,同埋曾建成呢啲廢物返北韓,同埋改用龍獅旗為旗幟,香港人自己嚟管,我敢拍心口,一定有好好長遠規劃,香港人絕對搞得掂。

近十幾年搞到一鑊泡,唔係公務員無能,陳方安生、王永平等個個有心做嘢,係中國呢班廢柴,包括王光亞在內指手劃腳太多。

提醒讀者:請將你的書簽,以及友好連結,RSS Feed等,更新到blog.martinoei.com

1 則迴響

Filed under 香港政治

One response to “你有心俾我地當家作主咪支持HKAM囉

  1. 曾建成不是社民連的嗎?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s