又玩人大釋法就香港玩完

外 傭 爭 居 權 倘 勝 訴   政 府 考 慮 是 否 提 請 釋 法

2011-07-25 HKT 08:26
外 傭 爭 取 居 留 權 的 3 宗 司 法 覆 核 , 會 於 下 月 底 陸 續 開 審 。 行 政 會 議 短 期 內 , 會 開 特 別 會 議 討 論 , 據 了 解 , 政 府 若 果 敗 訴 , 會 考 慮 是 否 提 請 人 大 釋 法 化 解 危 機 , 以 及 涉 及 的 時 間 表 和 法 律 真 空 期 等 。
政 府 內 部 曾 探 討 , 敗 訴 的 話 會 限 制 外 傭 來 港 年 期 不 得 超 過 6 年 , 但 由 於 未 能 解 決 問 題 根 源 , 當 局 暫 不 傾 向 採 用 。

協 助 3 宗 入 稟 個 案 的 代 表 律 師 說 , 基 本 法 無 列 明 從 事 某 種 職 業 不 能 取 得 居 留 權 , 認 為 《 入 境 條 例 》 的 規 定 是 違 反 基 本 法 。

保 安 局 表 示 , 案 件 已 進 入 司 法 程 序 , 不 會 評 論 。

如果佢敢玩人大釋法,我就可以講香港唔好話自己乜乜亞洲國際都會。

如果咁都人大釋法,好簡單,就係公然種族歧視,歧視東南亞人,日後如果南洋再有歧視華裔事件,我想問邊個會同情華裔?

呢件事可能唯一受益,係依家國籍身份仲有唔清唔楚地方嘅東南亞華裔,因為菲傭印傭當中有啲都有華裔血統,日後入境處一定揸正嚟做人,唔會黃皮膚黑頭髮都屈你中國人,但彌補唔到對香港聲譽嘅傷害。

10 則迴響

Filed under 香港政治

10 responses to “又玩人大釋法就香港玩完

  1. dbdb

    個人認為無理由唔俾居港權佢地

  2. 鐵甲人

    吓吓Rule by expediancy香港真係聽死得

  3. 香港沒有遠見的移民政策,加上政策容許外傭住滿七年,責任誰屬?

  4. TC

    dbdb,

    如果真係要人大釋法,我覺得無理由唔解釋埋當年立法原意:係唔係只會俾係香港無貢獻過ge大陸父母係香港生仔,個仔有居留權;但係對香港打工七年ge外傭就住十世都無?如果老共個答案係要擺明歧視東南亞人,大家無野好講,平機會以後可以收皮。乜野通識講種族平等都係 9 up。

  5. KK

    TC:

    I never think that PRC will give any explanation at all. They would only say “yes" or “no". It is because, in their opinion, all laws are prepared to help the Communist Party to RULE (per se, CONTROL, or INHUMANE) people under their control. So, they won’t provide any explanation.

  6. 如果其他國家人仕都得,無理由淨係唔比菲傭。

  7. 如果只是取得居留權而不是永久居民, OK.
    如果是永久居民, 有保留. 要參考外國做法. (如英國)
    黃兄可否解釋一下現時英國的做法?

  8. Patrick Lanson

    如果判左敗訴港府唔服輸,要人大釋法,咁你玩晒啦!
    法治何存?人大只係成為港府政治工具
    根本冇得玩!

  9. QA: 講居留權即係講緊永久居民,佢做外傭已有非永久居留資格,否則點幫你打工﹖

    個問題係,法律問題法庭解決,餐餐輸打贏要去搵人大釋法,仲講咩法治﹖

  10. 義不容共

    一單還一單,外傭應否享有居港權係一回事,架空司法獨立,由專制假鬼機構去胡濫釋法,又係另一回事。

    如果縱容特衰政府踐踏司法,咁終審法院都唔需要搬回立法會大樓,索性即刻摺埋收檔,以後乜都掟上北京,等候黨主發落好了。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s