北京暗示自己管唔掂香港?

吳 康 民 讚 彭 定 康 是 出 色 政 治 家   周 南 給 比 下 去

2011-07-20 HKT 12:04
前 港 區 人 大 代 表 吳 康 民 表 示 , 前 新 華 社 社 長 周 南 在 回 歸 期 間 做 得 不 夠 , 沒 有 把 交 接 工 作 做 好 , 令 中 央 看 不 通 香 港 今 後 發 展 的 前 瞻 性 , 許 多 後 遺 症 逐 步 浮 現 , 暴 露 很 多 政 治 問 題 。
吳 康 民 又 讚 揚 末 代 港 督 彭 定 康 是 一 個 有 水 平 和 出 色 的 政 治 家 , 他 在 回 歸 期 間 為 英 國 的 利 益 盡 力 , 讓 英 國 繼 續 發 揮 回 歸 後 對 香 港 的 作 用 。 吳 康 民 認 為 , 若 兩 者 相 比 , 周 南 確 實 被 比 下 去 。

吳 康 民 早 上 在 書 展 , 出 席 他 的 新 書 分 享 會 。

吳康民唔可以咁樣大讚自己嘅前政治對手,因為高度政治不正確,特別以中共死唔認錯嘅作風,除非佢係得到北京授權咁講,特別以佢嘅輩份。

呢鋪有可能係江澤民年代對港路線清算第一槍,因為周南係一九八九年北京大屠殺後主管新華社香港分社,亦即今天香港統監府嘅前身,而依家香港統監府嘅路線都係跟隨周南,而唔係許家屯(如果許家屯路線,依家嘅特首好可能係民主黨人)。跟車太貼嘅X建聯以至一眾商界中人會好麻煩,因為周南路線公然被否定到呢個地步,膠事陸續有嚟。只不過,呢一部分,仲係叫正常,因為中共有新人上場,就要清算舊人。

但讚揚彭定康果句就絕對事不尋常,中共點都好,唔可能讚彭定康到呢個地步,但最大玄機係英國繼續維持對香港作用,換言之,係好婉轉承認中國管唔掂香港,當然中國無可能學到彭定康呢套手腕,因為彭定康係用一個英國政客喺本土爭取民心果套嚟用喺香港(呢個亦係經歷過定康之治嘅人,睇事物同英國本土接軌嘅原因),當香港變成新馬合一後果個新加坡果陣,大家諗下回有乜發生,陳雲提出香港自治運動唔係隨便吹出嚟。

小弟感覺到,有一股微妙而劇烈嘅變化,己經嚟咗。

8 則迴響

Filed under 香港政治

8 responses to “北京暗示自己管唔掂香港?

  1. Jacky Lim

    竟然會讚賞呢個千古罪人,簡直天下奇聞!
    中共同港共只顧私利,而唔係照顧社會整體需要,根本無可能爭取人心

  2. 未必,佢可能只係代表班老左講野,抗議上頭成日要佢地支持d低能人。

  3. martinoei 黃世澤

    To 方潤:

    吳康民係溫家寶嘅老友,佢唔係亂嗡,仲要曾鈺成係主持。

    我再聽佢講特首嘅人選,佢期望條友係李光耀香港版,要準備成為香港國父,似乎北京好大劑。

  4. TranceLove

    兩個看法:
    -人之將矣,其言也善
    -跟影帝一樣,也是見人講人話,見鬼講鬼話

  5. S

    Isn’t Ng Hong Man a member of the DAB?

  6. Bankers' Arms

    香港變成羅得西亞翻版, 還原成為英國殖民地, 屆時英國政府還須派遣一名總督到香港主理公投獨立及立憲事宜, 彭定康有機會唔係最後一任總督

    如果保守黨仲在朝, 有機會派遺工黨的文禮彬出任此項具歷史榮譽的職位

  7. Bankers' Arms

    話時話, 擒晚睇梅鐸父子聽證會, 睇到保守黨美女兵團的國會議員Louise Bagshawe, 睇到唔係好集中到精神…

  8. Jacky Lim

    TranceLove:
    大陸官員的言論, 不能過份簡單的去理解
    所謂立志行善由得我, 只是行出來由不得我
    **************
    嚟緊香港要點走, 真係好難講
    未必會係重新成為英殖領土, 有可能係新加坡或者直佈羅陀甚至福克蘭都唔奇
    但300萬BN(O) 引發的法律和政治問題, 英國好難走數

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s