台灣都美國免簽,更何況BNO?

即時兩岸
台赴美免簽
李明星:只是時間早晚的問題
2011年07月19日 (11:45 pm)
(未有評分)瀏覽人次:330FacebookTwitter轉寄朋友
台美國會議員聯誼會長李明星今天說,台灣赴美免簽證進度循序漸進,美國高層態度積極、正面,免簽「只是時間早晚的問題」。

小弟唔知呢位台灣藍營立委有無車大炮,但如果無嘅話,喺台灣有免簽果日,BN(O)都會有美國免簽。

現時亞洲四小龍國家中,新加坡同大韓民國都已經美國免簽,而由反恐風險,到非法入境機會更低嘅中華民國同BN(O),如果唔係中國反對,己經免簽。但如果現時中國採取台灣免簽歐盟都唔出聲嘅做法,咁美國免簽過關係遲早問題。

有可能BN(O)免簽仲快過台灣,因為照美國技術上,將BN(O)歸併BC處理就搞掂,現時美國電子旅客授權系統,亦預咗BN(O)以至BOTC,只係未啟動。中華民國亦相對容易,因為美國要求有身份證號碼至可以免簽就係。

相反,最頭痛係特區護照,近年中國放咗乜人落嚟香港,大家心照。

10 則迴響

Filed under 英國與歐洲, 香港政治

10 responses to “台灣都美國免簽,更何況BNO?

  1. CHUNG

    十卜……….世澤

  2. S

    Is Brunei the only Muslim state with US visa waiver?

    Meanwhile, how long can ROC passport holders stay in the EU without a visa? 90 days or 180 days?

  3. 美國唔係表明特護同BN(O)一同考慮嗎?

  4. Longhair

    技術不是問題,政治才是。

  5. Felix Cheung

    BN(O) and HKSAR passports will not be treated in the same way as you can see that the US won’t see HK as one part of China!

  6. Patrick Lanson

    But I want to ask the reason…..
    If I have an expired BNO passport with a valud USA visa on it,
    I can still use that visa with a new HKSAR passport,
    even the nationalities are HOKO and HNK respectively.
    Why is that??

  7. dbdb

    台灣現在都無俾香港免簽, 只是香港免簽證費, 同真正免簽還有不可能的距離啊

  8. 茶花女

    美國對BNO同HKSAR無論技術定政治上,兩方面都唔會一同考慮,HKSAR的美國簽證會寫HKG Issue,BNO就係HNK;但你如果拎本HKSAR係美國d機器Check In為主的大機場,就好易撞板撞到暈:去加拿大,HKSAR要"簽證",返香港,HKSAR又係"要簽證"!!!!!!

  9. Felix Cheung: 簽證上面的國籍係「香港」定「香港特區」的分別,唔代表佢地唔會一同考慮免簽的問題,再說,比人外國護照免簽係好大件事,同國家安全有關,美國一定審慎。

    dbdb: 原因係香港好多人都在大陸出生。ROC的態度係,大陸出生的護照持有人係要受監控的。

  10. 茶花女

    打錯左,HKSAR的美國簽證,Nationality係HNK,而BNO係HOKO先岩。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s