中文維基己經唔需要玩落去

2011年7月18日 (一) 07:18,#54154被Mys 721tx (討論 | 貢獻)查封(2011年7月19日 (星期二)到期、禁止創建帳戶、禁止編輯自己的用戶討論頁) (由于您与“Martinoei”共享一个IP地址而被自动封禁。 Martinoei被封禁的理由是:“扰乱: 站外操作人肉傀儡、在站内与站外号召联相当不文明的联合抵制”)
2011年7月18日 (一) 07:17,#54183被Mys 721tx (討論 | 貢獻)查封(2011年7月19日 (星期二)到期、禁止創建帳戶、禁止編輯自己的用戶討論頁) (由于您与“GoodFighter”共享一个IP地址而被自动封禁。 GoodFighter被封禁的理由是:“确认为傀儡: 由站外拉票引来的人肉傀儡 于RfA页面的不文明行为”)
2011年7月18日 (一) 06:51,#54188被Mys 721tx (討論 | 貢獻)查封(2011年7月19日 (星期二)到期、禁止創建帳戶、禁止編輯自己的用戶討論頁) (由于您与“Unphoenix”共享一个IP地址而被自动封禁。 Unphoenix被封禁的理由是:“确认为傀儡: 由站外拉票引来的人肉傀儡 于RfA页面的不文明行为”)

當維基中文咁樣做果陣,我亦唔打算對中文維基,以至維基媒體基金會客氣。

1. Mys_721tx, Wing同Edouardlicn三條友,明明小弟無做,又無證據,但又屈我嘅言論,中文維基唔理嘅話(都無乜機會理),結果將會係法庭相見,Mys_721tx同Edouardlicn兩條友可能喺中國居住,想告無乜可能,但Wing係德國居住,作為歐盟公民,我積極搵緊律師,就佢喺書生第七次罷免期間嘅言論尋求法律意見,無錯維基媒體基金會嘅主機喺美國,但佢本人喺德國居住。唔好訴諸法律呢個社群共識,好明顯唔適合呢個大家都撕破晒面嘅情況喇。我無興趣再喺維基嘅程序上浪費時間,當乜都係書生黨人玩晒嘅時間,無意思。

2. 由Mys_721tx大規模封禁,做到書生黨羽成功上任呢件事可以睇到,書生黨人為保佢地喺維基嘅控制權,己經去到不擇手段嘅地步,佢地不擇手段無所謂,我唔信佢地夠薑封晒全世界嘅VPN、翻牆工具、香港嘅IP等等囉,你估高登人會放棄同你班友玩膠?呢件事反映就係,書生黨喺維基上道德徹底潰敗,甚至連維基創辦人,一直為書生、Wing呢班友背書嘅Jimmy Wales榮譽都押埋上去。日後當中文維基係一個玩膠場就得,總之有自動確認用戶資格嘅,日後有新管理員申請就否決,佢地有人亂嚟,好似Mys_721tx咁就提請罷免。

3. 當有班咁嘅人把持維基果陣,維基中文一定空轉,所以暫時方案係大家喺維基粵語繼續編輯。但係全世界各地愛好知識嘅人,有需要考慮維基以外嘅開放源碼百科全書項目,因為維基媒體基金會明顯忽視咗嚟自中國嘅用戶對自由資訊嘅威脅,有時候,外國人對中國人過份心軟。我唔係種族歧視,但只要中共一日未倒台,新嘅百科全書可能要禁止中國用戶編輯,以及有嚴厲嘅整治五毛政策。

2 則迴響

Filed under 香港政治, 中國政治

2 responses to “中文維基己經唔需要玩落去

  1. Luke Young

    同意您所言

  2. 俠刀行

    黃先生你好,我是維基百科的俠刀行。你說最好去粵語維基,可我又不懂廣東話,怎辦才好?還有在博客黃先生都說粵語,可不可加上普通話?我常常來,看您寫的文章卻不太理解意思。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s