北京權鬥無收科跡象

梁 振 英 : 自 己 在 市 民 認 受 程 度 穩 定 上 升

2011-07-16 HKT 17:44
行 政 會 議 召 集 人 梁 振 英 表 示 , 在 眾 多 「 疑 似 特 首 參 選 人 」 中 , 只 有 他 不 斷 將 自 己 的 想 法 拿 出 來 與 大 家 分 享 , 認 為 其 他 疑 似 候 選 人 亦 應 拿 出 自 己 的 政 綱 和 理 念 , 讓 市 民 比 較 , 到 時 候 , 各 人 的 民 望 便 得 以 更 準 確 反 映 。
梁 振 英 接 受 民 間 智 庫 組 織 「 三 十 會 」 訪 問 時 又 說 , 自 己 在 市 民 的 認 受 程 度 是 穩 定 上 升 , 強 調 不 只 是 寫 文 章 和 評 論 而 沒 有 執 行 力 , 過 去 十 年 有 很 多 事 是 通 過 自 己 的 參 與 而 改 變 , 例 如 最 低 工 資 立 法 。

喺香港政壇花生指數上升嘅同時,呢件事亦反映北京權鬥至少無收科跡象,因為照老共過往諗嘢方式,係唔容許梁振英咁樣挑戰政府管治權威,除非佢得到佢老闆授意。

睇嚟梁振英同曾蔭權狗咬狗骨,至係成場戲嘅開始。

1 則迴響

Filed under 香港政治, 中國政治

One response to “北京權鬥無收科跡象

  1. dbdb

    任振英哥吹到個天跌落泥,香港無一人一票的話,形同9up……… 都唔明點解那個自認五千年文化代表總喜歡玩扭曲。

    忽發其想,當年煲呔出街謝票,全世界R撚曬頭之際,這條片分分鐘攞上大陸播,然後話香港特區在全世界証明下已經成功地實現普選了,人民感動啦!

    又鼠王芬的疑似博士論文,文首有一句是這樣寫的,

    九七經過一年之後,一國兩制在香港已被証明為可行的xx

    問題是一年之後就証明喎。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s