書展

當小弟今日收到書展入場證件果陣,意識到書展真係又嚟。小弟做過廠佬出席TDC啲trade show,又曾經以一般讀者、記者、參展商、作者幾種唔同身份出席書展,小弟嘅感覺,係矛盾。

1. 對出版商同作者嚟講,書展呢個遊戲,明知呢個遊戲膠都要陪佢玩,因為現實係香港嘅書籍市場,大部分書唔係公共圖書館同大學圖書館買,就係書展呢個香港夏祭賣出去,所以大部分出版社以至作者嘅長假期都擺喺書展之後,完全無符。一個作者嘅工作時間表,係受書展左右。

2. 對真係睇書嘅人,書展並非佢地想去嘅場合都要去,因為香港書店空間有限,你唔喺書展買書,除非有作者喺網上提供書籍銷售服務,否則你要買齊書係好難,大家為咗搜購書籍,侷住同人趁墟,造成惡性循環。

3. 對作者嚟講,除非好似小弟呢種唔係太講marketing嘅學術書作者(拜通識科所賜,你題材適合做功課就不怕銷路,呢個係我樂施會本書嘅經驗),或者Rachel本身就有知名度嘅作者,否則大家就要各出奇謀爭取媒體曝光,但係又難同讀者溝通,因為太多資訊集中爆發,對讀者同作者真係人都癲。

如果香港文化市場趁墟性不變,呢種人都癲嘅日子要維持一段時間,但點都好過書展拍烏蠅。

2 則迴響

Filed under 文化批判

2 responses to “書展

  1. 但係我慣左上網搵,尤其是舊版書,書店不一定有。

  2. TranceLove

    我覺得書商也可以留意一下渣打書節,甚至牛棚書展。

    會展的書展嘛…就是沒有這一兩年發生的狀況,也已成了自己的雞肋。反正嘛,韓寒和龍應台座談會的時段,我總沒空…

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s