抵抗白痴老闆嘅干預

繆美詩:會死人的新聞

雖然小弟相信亞視呢鋪玩到咁大鑊,好大程度係老闆王征放料有關,係無關新聞一件事。但當時亞視新聞部,應該有人察覺段料係有問題,而蔡衍明果邊收過新聞部告密信件,指王征條友係咁干預新聞部,所以相信亞視新聞部無理由無人知段料可能係政治操作(雖然我都相信江澤民係死咗)。

但新聞部中人如果遇到不合理干擾應該點做?喺林和立事件後,小弟選擇係劈炮,甚至轉行亦在所不惜,呢個亦係我喺商台封咪事件中,選擇辭去研究員(實際係獨立監察員)一職嘅原因。

呢個世界唔係老闆order大晒,正如廟佳桑拿案,兩條差佬收到上頭order夾口供,都唔可以做免責辯護一樣(呢個亦係警察通例強調係一切合法命令,唔係一切命令)。作為專業人士,如果按自己專業判斷或者常理,知道個order唔妥,就應該考慮抗命。

當然抗命方法好多種,例如德國審東德柏林圍牆守軍果陣,法官質個士兵點解唔射歪啲hea咗佢算數,有無玩膠都係決定可唔可免於罪責嘅標準。但新聞工作好難咁玩,特別電視台隨時老闆做咗總編輯果份,咁可以點,所以可以選擇就係辭職,將件事揚開佢,件膠就由得個老闆慢慢派。

所以商台封咪事件後,小弟再無做全職新聞工作,因為我作為兼職人員,可以隨便抗旨。我知呢家呢個時勢,呢個要求好高,但如果香港新聞專業內形成抗旨係天公地道,啲白痴老闆嘅自我審查同干預無咁猖狂,而相對報館,電視台比較有條件抗旨,因為電視台人才畢竟係唔夠,唔係阿貓阿狗都可以做主播或者電視新聞主管。

2 則迴響

Filed under 香港政治, 傳媒, 中國政治

2 responses to “抵抗白痴老闆嘅干預

  1. 義不容共

    若有本事,不吃新聞那行飯,應不會餓死,但誠信底線一穿,後患無窮。

    如果電視台成個新聞部上下齊心抗命,拒絕做喉舌說謊,難道王某大帝可以即刻炒晒所有人,自己一腳踢玩膠?

    即使人在江湖,有足夠勇氣膽色,都可以身心由己。

  2. “如果電視台成個新聞部上下齊心抗命,拒絕做喉舌說謊,難道王某大帝可以即刻炒晒所有人,自己一腳踢玩膠?"

    不會的, 老闆會不動聲息, 逐小逐小撤換不聽話的, 逼使其離職, 或是降其職, 聽話的則加快升職.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s