陳志新可能成為最快辭職評議會主席?

獨立媒體:社運八方:霸王硬上弓後的借殼上市

呢個廖姓的學院經營者,亦曾係香港登記一間 Asian Knowledge Management Association Limited (AKMA)「亞洲知識管理協會」的公司,但其網頁經 David Webb 起底後網站被移除。呢間公司的名,真係好似陳志新擔任校董的「亞洲知識管理學院」(Asian College of Knowledge Management – ACKM),而咁啱學院的創會會長係「廖湘琨」,英文併音又係 Liao Sheung Kwan !

呢位廖生經營的「學術」帝國好強大,透過頒(還是「送」?見文匯報)學位給知名人士而確立其學術位置,呢種咁嘅管理心得,大概會由新任校友會會長、「亞洲知識管理學院」的會董,引進中文大學,把中文大學帶進「國際」學術圈裡,未來不知會不會出現中大與林肯大學聯合發學位的事(如陳志新所屬的CCIBA與林肯的這個光榮合作[pdf])?善哉善哉!

學術界對diploma mill呢家嘢,本來相當痛恨,因為呢樣嘢係明目張瞻嘅學術造假,有部分國家,行使diploma mill嘅文憑係好大鑊嘅事。

陳志新依家最大鑊係,佢依家係一間diploma mill嘅會董,而佢會唔會用佢中大校董身份,喺呢個diploma mill上加持,真係天曉得,而有一間大學嘅校董,身兼diploma mill嘅會董,足以整臭成間大學個名。

我諗大家,係時候要睇呢件事,否則中大人未來將會好唔得閒。

7 則迴響

Filed under 中文大學

7 responses to “陳志新可能成為最快辭職評議會主席?

  1. martinoei 黃世澤

    我想講明一項政策,不要貼off topic comment

  2. KK

    I hope he would resign asap…..

  3. 麥當勞

    人網的 tax free 今次做得好好,好眼力,應該畀 credit 佢。

  4. Adrian Tam

    只要証明個間野係diploma mill,而佢又係個間野董事,咁我諗所有中大人都有義務要寫封信去校董會

  5. 我在2005年接觸過他們,當時是AKMA。在 ACKM中有提到AKMA是在2001年成立。(http://www.ackm.hk/e/aboutus_milestones.php )
    當時他們推出KM8001-Knowledge Management Standard,想找審核員及顧問來幫助推行。在AKMA辦公室有一個全職人員,我和他討論推行的方案時,發覺他不是行內人及KM8001中很多都是參考ISO9001:2000的地方。所以之後就沒有下文了。但他們好像有很多學者和大學在背後支持。
    很多非牟利機構都是Limited by guarantee。

    Asian Knowledge Management Association Limited
    Key dataArticlesOfficersOverlaps
    Domicile: Hong Kong
    Type: Limited by guarantee
    Formed: 2-May-2002
    Web sites: http://www.akma.com.hk
    但不知為什麼網站沒有了或不能進。
    Forbidden
    You don’t have permission to access / on this server.
    Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

    一個學會或協會是否真的是非牟利機構,就要看它的主席是否輪流交替。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s