包圍立法會,為何包圍?

繆美詩:瞓得唔安樂

喺呢個中國立立亂嘅時勢,包圍立法會係要繼續落去,就咁俾啲膠官有得瞓,對大家一啲著數都無,但包圍立法會,係要有議題,唔係變咗某啲政客嘅造神運動。

睇番立法會議員,713至715,無遞補機制法案,都有理由包圍立法會。

7月13日立法會議程

本會委任一個專責委員會,調查政府在遴選’上網學習支援計劃’的執行機構時,是否有政府官員或其他人士作出不當行為,干預遴選過程以影響遴選結果,以達到扶持中標機構的政治目的,以及有關事宜,並根據上述調查的結果,就政府推行公帑資助項目而進行招標及遴選的程序,以及其他有關事宜作出建議;而該委員會在執行其職務時獲授權根據《立法會(權力及特權)條例》 (第382章)第9(2)條行使該條例第9(1)條所賦予的權力。

雖然小弟己經重新成為iProA full member,但我認為,大家絕對有必要包圍立法會,要查清楚上網學習支援計劃件事,特別要禮義廉一干賤人交代班友想點,唔能夠就咁含糊其辭算數。

本會察悉政府帳目委員會第五十六號報告書第1章’香港2009東亞運動會’。

東亞運動會曾德成條hihi唔駛交代超支呀?圍佢喇。

7月15日,特首出席答問大會,更加要圍佢,唔好放過佢。

5 則迴響

Filed under 香港政治

5 responses to “包圍立法會,為何包圍?

  1. dbdb

    前宗主國首相好鬼型,在某些奧運場館落成後,向團隊即場演講,其中是讚賞有關部門成功控制生產成本,並無出現超支。

  2. 點子

    可否講多d網絡廿三條?

  3. 義不容共

    唔想被口口聲聲人民原教旨之類造神運動騎劫 , 包圍立法會時都要分清楚河漢界 , 唔好學似七 . 一出現的醜陋鬧劇 , 遊行隊伍被坐地路霸阻住 , 唔埋堆不得前行.

  4. 感謝世澤兄。放心,人民力量的大台只會在正義女神前,立會大樓西面,東南北三面我們都不會搶奪。遮打花園也絕對開放。空間很大,誰也無法騎劫誰。最緊要來。
    好似社記去衝禮賓府,我就拍爛手掌了!總之叫曾班子於713-15期間無日安寧,就最重要了。
    現在只希望天公造美。

  5. martinoei 黃世澤

    To 歐陽醫生:

    七一遊行那時的表現,大家不是對人民力量沒有戒心。

    更重要的是,管好像任亮憲、錢偉洛,以至香港人網部分網友,要他們搞清楚現階段該對付的敵人是誰,有人以為想搞文革批鬥我會屈服的話,要他們不用想。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s