唔好中警方嘅仆街詭計

圖片由葉寶琳提供

小弟睇完呢個表,就懷疑警隊內部有人好憎獅子山學會,或者跟孫柏文嘅貼士炒股炒燶咗,然後借刀當佢肥仔係沙包嚟用。

件事好簡單,大家都知,有啲社運分子聽到王弼或者孫柏文講嘢,忍唔住互片,加上果度係李氏力場控制中心,大家諗吓屆時有啲唔妥李氏力場,或者聽到廢青兩個字然後火都嚟嘅友仔,跟住發生乜事?警察當然乘機抽水,但係小弟嘅朋友孫柏文同王弼我就擔心佢地安全。

警方呢條計好仆街,借社運人士嘅手,搵獅子山中人當沙包駛,然後再乘機抽社運分子水,呢招都毒到無倫。小弟呼籲,七一目標係呢個膠政府,李氏力場高層應該喺會展,郁李氏力場控制中心盞累到七一仲要返工果啲打工仔,仲有不幸打工仔,唔係做誠哥間公司要喺七一返工。費時中警方計,果日同王弼、孫柏文或一眾獅子山學會中人有乜仇口都好,果日當佢地唱歌,唔好有任何衝突,佢地講乜都當佢地死,要開拖乜都好,留番精力喺CGO玩。

拜託,唔好中計。

6 則迴響

Filed under 香港政治

6 responses to “唔好中警方嘅仆街詭計

  1. urbane peasant

    基本法寫明市民有集會,遊行權利,而需要警方發出”不返對通知書”始可成事,是否有警權大過基本法的味道。是否應該是主辦者向警方發出遊行通知書,警方從傍協助,使基本法得以顯彰?

  2. Jigsaw

    @urbane peasant 香港於1991年推出《人權法》,《公安條例》有d條文因為過唔到《公民權利和政治權利國際公約》而得要修改,九七前曾經係用通知制度既,遊行前知會警方就ok。到九七後,臨時立法會將《人權法》一d關鍵性條文閹割左,公安惡法也就得以還原,變左依家既「不返對通知書」制度。

    PS: 《公安條例》既立法原意,係用黎打擊共產黨暴徒既,今日,共產黨控制既香港政府就用番呢條法例,去打壓我地市民!

  3. Jacky Lim

    呢隻秃鷹呢鋪絕呀,咁玩嘢法!!

  4. 義不容共

    好憎獅子山學會之流0既人,恐怕遠遠不只警隊中人,鄙人都有份。

    隨口謾罵「廢青」,將市場當成原教旨理所當然,專執拾已故佛利民口水尾,不分是非黑白當秘笈的,癡右對盲左,當佢係乜肺物廢好呢?

    當然,七‧一遊行重點在民主多元,唔係籠裏小學雞互鬥,小事私怨應該放開。

  5. 麥當勞

    獅子山學會 d 人,既然鬧得人做「反發展憤青」,就預左被人鬧番轉頭,根本無所謂中計與否。

    警方規管遊行做法好離譜,但咁唔會令獅子山學會與支持本土行動既人連成一線。

  6. 示威示到連打風落雨都驚既人,畀佢地入長江大樓裡面示威,o係萬歲既地產霸權庇蔭之下,咪最安全囉。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s