連傀儡政權都唔係

繆美詩:等待中央發落

喺2010年1月,小弟用「香港統監府」嚟形容中聯辦。而到咗依家居屋政策因王光亞急轉彎,己經係更進一步。

簡單嚟講,港人治港己經玩完,無庸置疑,但統治班友就連香港統監府班友都唔係,係北京班友隔山打牛,遙遠控制。英國人喺二次大戰後,大致上知道要點放權俾總督,所以倫敦只喺重大問題上做決定,但北京班友係要乜都管。吓吓等中央發落,效率差唔駛講,如果涉及北京高層利益,哈哈哈,你覺得北京會動作咩?

呢種新殖民統治,認真惡劣。所以王光亞訪港,我講都費時講,香港人嘅事,關佢叉事。北京吓吓插手埋嚟,無論係好係壞,都肯定不受歡迎。

Advertisements

1 則迴響

Filed under 香港政治

One response to “連傀儡政權都唔係

  1. Bankers' Arms

    簡單D講, 就係違憲! 係西方社會, 早就鬧到攤牌既地步!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s