乜嘢叫雙重標準

林 瑞 麟 : 律 政 司 已 就 譚 香 文 案 提 上 訴

2011-06-20 HKT 16:58
東 區 裁 判 法 院 早 前 裁 定 譚 香 文 在 08 年 立 法 會 選 舉 賄 選 罪 名 不 成 立 , 政 制 及 內 地 事 務 局 局 長 林 瑞 麟 在 立 法 會 一 個 委 員 會 透 露 , 律 政 司 已 就 案 件 提 出 上 訴 , 並 將 會 在 高 等 法 院 聆 訊 。
林 瑞 麟 說 , 裁 判 法 院 的 判 決 對 其 他 法 院 沒 有 約 束 力 , 高 等 法 院 需 要 就 一 些 重 要 原 則 , 作 出 更 明 確 表 述 。

他 又 說 , 當 局 正 檢 討 選 舉 活 動 安 排 , 以 免 候 選 人 在 無 意 中 觸 犯 賄 選 條 例 。

政 府 指 法 例 無 限 制 候 選 人 派 車 接 載 選 民 投 票

2011-06-20 HKT 16:46
立 法 會 一 個 委 員 會 討 論 區 議 會 選 舉 安 排 , 委 員 會 主 席 譚 耀 宗 關 注 個 別 候 選 人 安 排 車 輛 接 載 選 民 , 是 否 違 反 法 例 。
總 選 舉 事 務 主 任 李 栢 康 說 , 候 選 人 方 便 選 民 投 票 , 與 法 例 的 規 定 無 關 , 並 無 違 反 法 例 。

議 員 湯 家 驊 關 注 當 局 如 何 監 管 候 選 人 透 過 派 米 派 叉 燒 飯 等 各 種 方 法 提 供 利 益 予 選 民 。

政 制 及 內 地 事 務 局 局 長 林 瑞 麟 說 , 在 選 舉 時 間 以 外 , 社 會 團 體 安 排 派 米 或 派 叉 燒 飯 等 , 主 要 是 照 顧 草 根 階 層 , 無 理 據 監 管 。 但 他 指 出 , 若 果 議 員 認 為 現 時 防 止 賄 選 法 例 有 問 題 , 可 以 提 出 討 論 。

小弟睇完好火滾。

果啲接載選民嘅車,好多時係明目張膽嘅賄選工具,當年2003觀龍之戰小弟就係指揮架的士追住X建聯啲車周街走。如果林閹人堅持要告譚香文,咁點解接載選民嘅車又唔告,又係親疏有別呀,民建聯乜都得,泛民乜都唔得?

呢啲就叫雙重標準,一個充滿雙重標準嘅地方,好難唔道德淪亡。

6 則迴響

Filed under 香港政治

6 responses to “乜嘢叫雙重標準

  1. Chan Tai

    同大陸一樣!用香港資源、為共產黨的貪官開財路。

  2. Chan Tai

    宜家係港產變共產,
    共產變貪官資產。
    最後貪管就冚家產!

  3. Chan Tai

    宜家係港產變共產,
    共產變貪官資產。
    最後貪 官 就冚家產!

  4. 義不容共

    目無法紀林閹人 , 歪理死兜都衰過人 , 點解唔搵黃仁龍孭鑊 , 講清楚上訴都只係要求澄清法律觀點 , 唔係要重審再告譚香文 ?

    個人認為譚香文當日做法有問題 , 但未至於違法 , 至於其他禮義廉十足賄選伎倆 , 除了要依法嚴辦之外 , 選民人格同民主質素肯定成正比 .

    真正有質素選民 , 點可能請食一餐 , 有免費車搭 , 就任人擺布成為鐵票奴隸 ? 泛民何曾有鐵票 , 做得衰失公信 , 隨時輸到直 .

  5. dbdb

    如果是照顧草根階層, 唔該日日派呀!

  6. dbdb

    唔抽簽得唔得呀? 可不可在立法會置一部大型電子芒現場劃鬼腳呀, 但一定要
    由基本法術師林公公主持, 但嚴禁笑, 否則趕出議會………….

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s