七一亂過亂世佳人

堅拒拆第四層丁屋 鄉紳擬七一上街
2011-06-19
【明報專訊】僭建風波又翻浪。新界鄉議局主席劉皇發上周一本與政府就僭建「環保及適意設施」和四層丁屋執法有共識,但昨日的鄉議局緊急會議上,「強硬派」群起表態,不滿劉皇發妥協,堅持要全面保留四層丁屋,更聲言要「文鬥武鬥」保家衛族。十八鄉鄉委會主席梁福元形容政府建議將影響數以萬計村民,為維護村民權益,他們計劃七一上街。

團 體 擬 七 一 遊 行 爭 取 內 地 配 偶 在 港 分 娩 權

2011-06-19 HKT 18:08

有 團 體 計 劃 在 七 月 一 日 發 動 中 港 家 庭 遊 行 , 爭 取 港 人 的 內 地 配 偶 , 在 本 港 分 娩 的 權 利 。
中 港 家 庭 權 益 會 又 要 求 醫 管 局 行 政 總 裁 梁 栢 賢 行 使 權 力 , 讓 港 人 的 內 地 配 偶 可 以 在 公 立 醫 院 分 娩 。

呢次七一,小弟用亂過亂世佳人嚟形容,以往七一遊行乜人都有都好,唔會用政見針對相對嘅人走埋一碟,依家好可能出現兩班政見火星撞地球嘅友仔行埋一齊,仲未計聲稱要狙擊民主黨嘅「人民」力量同埋民主黨嘅隊,大家諗吓果日港島街頭會係點?仲要有周六、周日長假期。

今年七一將會發生乜事,我都想知。

13 則迴響

Filed under 香港政治

13 responses to “七一亂過亂世佳人

  1. 見到我一定x班新界佬。

  2. winston

    今年D團體冇公開呼喻遊行,但係各自都好忙咁計劃緊當日要做既事……

  3. o

    我唔係好相信班新界佬會真係參加由民陣攪的 7 1 遊行。
    政府唔搵佢地傾,中聯辦都會搵佢地.

  4. 鐵甲人

    相信班新界佬未出到維園已經俾人劏左。
    至於中港家庭,唔該佢地應該行去中聯辦請願,單程證審批權在中方,本未倒置,我諗幾難揾人同情。

  5. 新界土豪向來聲大夾惡, 早前威脅要搞流血革命, 現在則說計劃七一上街, 無非逼特衰政府容許他們繼續享用特權, 繼續執行親疏有別的僭建政策. 特衰政府為求安撫新界土豪, 減少七一上街人數, 暗地裡必然再有讓步, 故此, 可以預計, 七一上街的新界原居民, 不會很多, 在千餘人至小貓數十隻之間.

  6. abdieladams

    遊行時見到班新界佬,大家應該落力畀掌聲熱吻過佢哋,大大力鼓勵佢地講得出做得到,文有文鬥,武有武鬥。

  7. o

    完全支持"abdieladams"

  8. DTS-ES

    我地七一係追求民主自由同公平,新界土豪劣紳無資格參與。

  9. Chan Tai

    民主自由同公平,佢地都有示威權利!

  10. DTS-ES

    係有示威權利!
    佢地追求係特權,另起一隊唔好同我地一隊。

  11. dbdb

    唔再做笨七, 決定行七一

    曾特首事小, 無普選事大

  12. Chan Tai

    可能正府同佢地扯貓尾,使橫手攪亂示威。等政府有位入。上次六四晚警方的卑鄙手法,比人插到暈,禿奴變了縮头龜,要揾个姓曾嘅督察(好似)話無政治目的。正苦講話要反面理解。正苦已是大陸傀儡。
    所以今次要其他招數。所以我地不要與鄉紳爭拗,免人有機可乘!遊行當日,小心有人故意攪事,就如增城便衣燒車手法。上次"超錯"在鰂鱼涌也有使衣打人詐死。

  13. Chan Tai

    當然要行,上次516冇投票啲人比正苦強姦完一次又一次。死咗都吾知!
    宜家最緊要係23条已分拆上馬!什麼監管智識版權,監管善團體、大陸孕婦旅店、旅遊業導遊,都係提供控制方便,即係可以長官主意。大陸人就說過,多個關架,就多個貪污機會。就如屋宇署在偕建方面的表現係有目共睹。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s