社會有病

呢兩日睇facebook,睇到好不安,果種不安係因為,成個社會嘅是非判斷標準出現好大問題,甚至中國人果種欺善怕惡出晒嚟,非常之頂唔順,唔寫唔得。

1. 喺中環警長墮橋案裡面,我唔會認為雞苗男一啲責任都無。但facebook裡面,唔少傳媒人,以至高登有啲人,一路咬住雞苗男唔放,我覺得好火滾。警長墮橋係不幸,但馬頭圍道四屍五命呢,點解無人講嘅?果單似係明顯縱火案,但警察竟然唔開file查,五條沉冤待雪嘅命,就咁算?

2. 中環墮橋案,相信單案比大家想像中複雜好多,真係用嚟拍Law & Order仲得,因為涉及呢幾樣嘢
a. 墮橋警長是否做緊程序要求緊佢做嘅嘢
b. 警察電台有無落錯order,或落亂order
c. 當時談判專家,消防以及其他警員之間嘅協調
d. 上橋請願人士嘅精神狀態,包括係咪有精神科疾病,呢個要感化官同精神報告
e. 警方有無遵照應有職業安全標準

咁多技術性問題,成班友咁快做判斷,曾偉雄仲要敢抽水,你班友又聽姓曾嘅點?乜事呀?

6 則迴響

Filed under 香港政治

6 responses to “社會有病

  1. 沒署名

    劉志堅警長殉職本質上是一宗意外, 但認真審視起來, 也不純粹是意外. 當時天雨地滑, 沒配戴適當裝備、身軀頗為粗壯的劉警長竟嘗試徒手爬上行人天橋頂, 行事未免有點兒鹵莽. 是上司指令還是個人決定? 似乎是後者. 一個略為鹵莽的行動結合意料之外的狀況, 不幸的慘劇就發生了.

    慘劇雖然主要是出於意外, 但劉某爬上行人天橋頂位置, 令有關方面需要冒上若干風險去勸解或制服他, 過程中出了差錯, 警長意外身亡, 劉某在人情上無疑需要承擔一點責任.

    特區政府高官及某些人藉此事件攻擊其他人士的所謂激進抗爭行動, 則是無恥的行徑.

  2. dbdb

    有病例子二:
    江華話自己已經睇了千幾頁文件(iproA事件)而且自己完全掌握了,好Man!
    不如搞記憶法班做福學生啦! 祖国就是唔夠多好似江華的鬼才。

  3. S

    Can members of public not connected to the incident request the coroner to look into the case?

  4. dbdb

    香港的學者無X用,60人聯署都無人理。

  5. 持書者

    隨著香港大陸化

    沒有犯罪的準備就不要出來抗爭了.

    狗官的死活 不比自己爭取的重要的話. 你所爭取的根本就是你不應得的

    講完

  6. KLUST

    「唔少傳媒人,以至高登有啲人,一路咬住雞苗男唔放……」
    當中有沒有五毛黨呢?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s