馬頭圍火災

馬 頭 圍 道 火 警 大 廈 後 梯 不 能 上 天 台 梯 間 堆 雜 物

2011-06-15 HKT 18:20
任順熙報道
馬 頭 圍 道 火 警 中 4 名 死 者 , 包 括 一 對 母 子 、 一 名 小 童 和 一 名 送 院 後 不 治 的 女 子 。 消 防 說 , 現 場 大 廈 後 樓 梯 不 能 上 天 台 , 梯 間 放 有 雜 物 。
消 防 認 為 火 警 起 因 有 可 疑 , 成 立 專 案 小 組 調 查 , 警 方 派 出 西 九 龍 總 區 重 案 組 接 手 , 初 步 不 排 除 案 件 涉 及 縱 火 。

呢單火災,係唔係涉及一間惡名昭著嘅地產公司,未知。只不過,呢單悲劇,比警察枉死更值得大家注意,因為有小童枉死。

首先,林鄭月娥一定為呢次火災負上不可推卻責任,好多唐樓果啲雜物無人理等等,係有業主立案法團都無用,因為單位業權落喺一班打算八成強拍趕人走嘅冚家鏟手上,邊個推出八成強拍架,咪係你林鄭月娥囉。所有林鄭月娥呢條友,一樣要追殺到底,佢同鄭汝樺、邱騰華可稱香港官場三賊。

仲有,如果喺港英年代,果啲惡名昭著嘅地產公司,一早被反黑組查。如果要解決呢類地產公司,小弟建議係,將佢地列作「暴力團」,即係三合會組織,全部予以取締。咁玩落去,實會仲有人枉死。

8 則迴響

Filed under 香港政治

8 responses to “馬頭圍火災

  1. Chan Tai

    希望這次又被自焚吧!
    香港那會被邊緣化?强拆、強拍、洗腦教育,官商勾結,公費私用,高官大晒,私相授受,漠視及强姦民意,長官意志,等等已向强國睇齊。

  2. Chan Tai

    希望這次’不會又被自焚吧!
    香港那會被邊緣化?强拆、強拍、洗腦教育,官商勾結,公費私用,高官大晒,私相授受,漠視及强姦民意,長官意志,等等已向强國睇齊。

  3. 是否涉及收樓, 在下及在下的朋友亦懷疑. 不過現實世界很難查出幕後主腦. 通常捉到的只是替死鬼.

    今天重案組在做無聊事, 反黑組可能都是在做無聊事. 查一查這間收樓公司, 可能有發現.

  4. DTS-ES

    我認為懷疑某地產商已經有部處,馬頭圍一帶可能收到料有樓宇將會重建,
    為將價格壓低,未張揚收樓前做一連串功夫先。

  5. Chan Tai

    此佈局令人相當懷疑 – 官商勾結,與强國接軌。試見局蝕少少(公數)造就社區設施。地產霸權坐享其成!

  6. Tom

    一個媽媽加三個孩子,
    政府會改強拍為51%?
    畜牲社會?

  7. 普通人.

    上一單己經有龜看不過眼私下爆左料出來
    玄牛背後有14k金負責支持的.

  8. Chan Tai

    如果真係縱火的話!
    放火的人全家死無全屍!
    主謀者不得好死、每日死者亡魂都向他們索命,等佢他生不如死,絕子絕孫。
    同謀都一樣不得好死、每曰被寃魂索命!
    持有該主謀公司股份者都等同合謀,一樣會被寃魂索命!
    替其工作者也不得善終。向其收購者也等同合謀、絕子絕孫,就算有,也只會代寃魂討回公道!
    以權力或任何手段隱瞞實情者,或知情不報,比主謀更罪加一等。就算市民奈佢地吾何!一定有報應,而且寃魂一定會纏到佢地生不如死!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s