國民黨膠化台灣

今日新聞網:又是他!LP33驗出新塑毒 藍委陳根德公司代工製造
台灣英文新聞:馬總統前腳剛走 桃縣府要拆義美「檢驗室」

小弟睇完,好火滾。

喺塑化劑膠化全台灣食品之際,藍營控制嘅桃園縣政府,因為義美係民進黨長期金主,就要拆馬英九都讚好嘅實驗室。另一方面,藍營立委做老闆嘅公司,就不斷推出含塑化劑產品,呢啲係乜嘢是非黑白癲倒嘅世界嚟?

依家己經唔係藍綠問題,而係有啲友仔唔要仁義道德嘅問題。唔怪得藍營要抹黑咗昱仲公司係民進黨金主,依家我唔知統一、藍營立委經營嘅公司,有幾多利益關係網嘞。因為傳統民進黨金主嘅企業,好似奇美、義美等,由於受日治時代傳統文化影響,做生意一般都規矩。相反,鴻海,即係富士康嘅阿媽同國民黨關係之密,真係唔係乜嘢秘密嚟。

2 則迴響

Filed under 台灣政治

2 responses to “國民黨膠化台灣

  1. nightingalelin

    馬英九無論顧面子定顧大體都好,撐綠營吧。

  2. DTS-ES

    無論邊一個陣營都要一視同仁,馬英九咪學老曾搞親疏有別。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s