再談廣州騷亂

睇嚟,廣州騷亂唔會咁易收科。雖然話解放軍入城清場,但如果班民工個個玩hit and run,今日A地方搞暴亂,明日B地方搞,結果就係疲於奔命。

由短期角度嚟睇,廣東當地人會支持當局平亂,因為呢啲無差別燒車太得人驚。但長遠嚟講,今次一炮顯出當地公安、武警嘅無能,根本無法捍衛家園。最後結果有兩個,首先,村鎮武裝隊伍會重新出現,命仔攸關,無辦法。另一方面,廣東人會諗呢個政府仲做唔做到嘢,最終可能發展成另一股政治力量。

而樓市短期內,升勢不會停止,因為今次廣州騷亂,一度迫近有錢人住嘅地方,廣東嘅有錢人一定諗如果再爆大鑊去邊度避,香港毫無疑問係佢地嘅選擇。但長遠會唔會保住,如果中國騷亂蔓延香港,香港樓股會齊齊玩完,更加唔好講住人。依家大家明陳雲提嘅香港自治運動,係有考慮到大家嘅資產前途。香港未來資產價格,好視乎香港能否置身事外。

11 則迴響

Filed under 香港政治, 財經, 中國政治

11 responses to “再談廣州騷亂

  1. Chan Tai

    而家上面還以分化手法處理,只會蔓延全國,死硬!你之前說血流成河之期不遠。
    http://www.peacehall.com/news/gb/china/2011/06/201106131100.shtml
    準備走人都得喇!

  2. Chan Tai

    67暴動英國還在! 而家…..

  3. Dick Ma

    這是香港龍獅旗—香港自治運動facebook內的節錄對答:

    Dick Ma Vince 認同樓上,自治又怎樣?香港也一國兩制喇,又如何?獨立才是出路!

    香港自治運動 - 龍獅香港旗 另有香港獨立運動的群組,若果支持香港獨立,請自行搜尋,移玉步,這頁面是香港自治運動,謝謝。

    Dick Ma Vince 我進這個群組純粹喜歡龍獅香港旗的設計。但是把龍獅香港旗和香港自治運動掛鉤我覺得扭曲了歷史和龍獅香港旗的意義,總不能把設計裏的英國香港歷史和自治劃上等號。

    如果要宣傳自治運動請另行設計自治旗。

    純粹個人意見。

    另加香港電台鏗鏘集:

  4. Patrick Lanson

    睇左上面兩段鏗鏘集
    我真係"如夢初醒"
    如果將來中國發生政權轉變、無政府狀態、全國動亂等事件
    我會覺得英國唔會再次接收香港
    我之前都會有盼望, 認為香港o有係英國有地位, 只不過中國強大要被迫歸還
    我地應該要死心,英國到時亦肯定唔會將BNO轉做BC

    所以我同意樓上Dick Ma
    自治都冇用,西藏都係自治區啦你睇
    獨立才是唯一出路

  5. martinoei 黃世澤

    英國再度接收香港,都將會係聯合國授權下臨時之計,最終仍是獨立。

    但不論你願不願意,現實政治是,沒有英、紐、澳、新、馬五國聯防協議支持下,港獨難以成事。

  6. TC

    鏗鏘集係第五分鐘香港係比喻為一粒珠,但係又話香港係英國人心中無地位,咁當初粒珠應該係1958-59年改為一舊泥至正確?

    至於英、紐、澳、新、馬夠唔夠實力,要唔要美國幫手?因為英軍太遠,星架坡軍又以保密自己為主(不過空軍都有能力去入侵國反擊)…

  7. Dick Ma

    其實要總括把八九年那一輯一齊看,就會看到英國政府所謂真面目。他們只看香港是一隻會生金蛋的鵝,利用完就拱手相讓,中共就直情把金鵝搾乾搾盡,金鵝殺死了。

    八九年BBC有節目,觀眾表決是否給予香港人英籍,大多數贊成。之後英國政府不斷淡化殖民地的角色,靠傳媒不斷教化人民,結果新一輯鏗鏘集,新一代的不知香港是英國殖民地,上一代的更視香港人為負累!

    可恥!

    如果中國內亂,香港不可獨善其身。獨立又好,自治又好,處理番自己的國藉的問題先。到時要走卻沒有保障那就泥菩薩過江了。

  8. TTTK

    個人相信英國應該有"興趣"再次接管香港
    就算中共倒台, 中國內地仍然會係世界公廠, 生意一樣要做, 香港係一個方便外資做生意既地方
    而且, 香港有唔低既戰略價值, 可以喺香港駐軍英美應該好高興

    但有個大問題martin 之前都提過, 中共一旦倒台駐港解放軍會做咩嘢…將來英國/香港又點請佢哋離開?

  9. Patrick Lanson

    “沒有英、紐、澳、新、馬五國聯防協議支持下,港獨難以成事"
    何以見得?願聞其詳….

    P.S. 會唔會美國接收香港 (又或者協助成立臨時過渡政府, 人民公投獨立) 會比所謂"英國"冇道義既被迫接收更好?

  10. Chan Tai

    美國協助成立臨時過渡政府, 人民公投獨立。這辦法+分好!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s