香港想玩fixed income?嘥氣喇

剛果政府走數最後走到人大釋法,一單美國公司同剛果政府之間商業糾紛,終院三比二決定提請人大常委釋法。

人大常委係一個無法律概念,只係以中共利益立場做事嘅機構,所以美國基金公司嘅債務,十之八九凶多吉少。但香港想成為乜嘢債券中心,更加唔可能。

大家諗吓,任何非洲呢啲走數成精嘅國家,喺香港定立乜商業合約、財團債務,點知因為同中國政府friend,就可以走數,邊個同你締立合約。結果大家日後同非洲任何有政府背景嘅公司做生意,唔會喺香港發債等等,大家會寧願去美國做,或者其他容許向窮國追數嘅國家。

中國為咗自已可以殖民非洲,咁就犧牲香港,大家明白點解要香港自治嘅原因未?因為係不折不扣嘅做生意原則問題,呢啲屈機政府,你要。

5 則迴響

Filed under 香港政治, 財經

5 responses to “香港想玩fixed income?嘥氣喇

  1. dbdb

    所以大陸果位專家如此形容香港主動要求釋法,說到是拿不定主意,這又反映了是多麽的主觀啊!屈機!

  2. lll

    中共基本上唔守規則, 短視的政府, 利益凌駕一切, 你香港不過係佢的一舊雞肋, 食之唔味,棄之可惜而已

  3. Bankers' Arms

    終審法院既判詞等同問緊中共究竟仲要唔要一國兩制

  4. 持書者

    而家連美國國債都走數…唔知會點玩呢?

  5. 義不容共

    橘越淮而枳,當年歐洲為免濫殺來使,而訂立的外交豁免權制度,落在蠻荒專制部族國度手上,竟淪為走數賴帳,無法無天?

    怪不得黑鬼獨夫穆加貝老婆,可以在香港涉嫌公然掌摑記者之後,拍拍籮柚就走。

    美國債主點解選擇在香港打官司,而唔揀共匪中國甚至號稱民主的剛果?真係貪香港夠香,還是法治與三權分立傳統,有國際公信力?

    司法獨立受侵蝕殆盡,禍害非一朝一夕可見,香港點解重唔「心態回歸」,自甘墮落為華南普通城市?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s