潮洲古巷暴動

20110606-094334.jpg

由陳羅奇新浪微博提供照片

中國廣東省潮洲古巷爆發嘅暴動,我諗可以幫手解釋點解要香港要喺中共倒台前儘快自治。

有民工向古巷鎮一間民企討欠薪,點知個老闆搵人打一齊嚟討薪嘅老豆老母,仲要挑斷位民工手筋腳筋。仲涉及公安包庇之類情節,結果一發不可收拾,釀成以暴易暴騷亂,見潮洲車就打。

大家諗吓,一旦中共政權倒台,好可能全國出現呢類暴民不受控制事件,暴民由北走落嚟香港搶嘢係乜世界。所以香港自治,好大程度係自保考量。

12 則迴響

Filed under 中國政治

12 responses to “潮洲古巷暴動

  1. TC

    如果中國國發生暴動,暴民南下香港,特膠公安都無乜能力去應付,人數可以以十萬計。

    特膠公安對付十幾萬斯文人有得,但係真正暴民就未必有能力。

  2. Dick Ma

    唔通向中國暴民開槍掃射?

  3. 持書者

    到暴民到得來時 你開槍掃得佢 佢都可以開槍掃得你

    而且兵臨城下 駐港解放軍唔兵變先 都可以叫好運

  4. winston

    大家都知香港係兵家必爭之地,一旦中共分裂,管唔住軍隊,以軍事角度黎講就軍區割據?但係駐港解放軍係咩地位?直屬廣州?兩廣獨立香港人係咪跟埋一齊先?定係守住深圳河自己獨立?我個人意見,跟兩廣一齊似乎比較有 so…

  5. winston

    問題係一旦出事,特區政府叫唔叫得郁駐軍?定係駐軍自己先行控制港府再同其他軍閥傾著數?如果係後者,香港市民好大機會變炮灰,前者會好 d,但係局勢就更加不明朗,因為完全冇人有信心管得駐軍一時管唔管得一世,慢慢好可能都會變成後者,除非香港人肯同駐軍交易。

  6. TTTK

    我覺得中共一旦倒台, 駐港解放軍一定靠唔住….同廣洲獨立亦只會整臭香港…

    唯一可行方法係請英國派兵嚟
    雖然英國佬嚟得都會攞著數, 但互惠互利遮…好過香港俾廣洲單方面攞著數

  7. winston

    @TTTK 駐軍VS英軍大戰的話,粗略估計西九龍+西港島應該全部變成廢墟?

  8. aLeX

    英軍都來不切吧…..

  9. DTS-ES

    若要自保
    全港人先習軍武保自身安全,亦要早要預備定下逃難目的地。
    單靠駐港部隊,隨時賣我地豬仔。
    等英軍救命,未入到維港已變死城。

  10. Chan Tai

    現時駐港解放軍亞頭好似係去年由新疆調過嚟係胡哥的馬嗎。

  11. KLUST

    「問題係一旦出事,特區政府叫唔叫得郁駐軍?」
    特區政府沒有軍權!

  12. 现在大陆已经封锁艘由消息了

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s