美國對香港嘅特別取態

蘋果日報:美促北京交代六四真相

斯坦伯格前日訪港,除了與特首曾蔭權會面,討論美港合作問題,亦與香港傳媒會面,他形容美港關係特殊,美國在港有其經濟及文化獨特聯繫,香港回歸後也沒改變,所以美國並不視香港為中國一個城市,不少美國高級官員均會訪問香港;

英美同時有外交高官訪港己經奇,因為好少咁樣,但更奇係美國公然講美國唔視香港為中國城市嘅講法。

美國一直都唔多當香港係中國一部分,美國駐港使館係名為領事級,實際係大使級,直接向美國國務院報告,唔駛聽美國駐華大使枝笛(雖然美國駐華大使係等同內閣閣員),但美國唔會將呢樣嘢講出口,正如台灣地位,美國實會拎中美建交公報,同埋台灣關係法一齊講。但美國無針對香港,有啲類似《台灣關係法》咁勁嘅嘢。

如果呢個公開嘅特別取態係美國長期國策,大家諗到一旦中國大變,香港將會係乜嘢特殊狀況。

同埋大家留意一樣嘢,呢位副國務卿係參加香格里拉對話(亞洲安全會議),佢講嘅,係反映美國嘅戰略立場。所以明報、東方等,全部將美國人講嘅嘢倒轉嚟講,實際係另一回事。

13 則迴響

Filed under 香港政治

13 responses to “美國對香港嘅特別取態

  1. 點子

    所以當西方文明國家都沒有放棄香港時,眼下香港就有咁多人自已下跪投降,真的很好笑。

  2. Your blog is a ‘must read’ of my daily life. Thanks for your efforts in helping us to view things in more angles. Do keep on analyzing and writing …..

  3. Bankers' Arms

    香港握中國的咽喉, 地位有如羅馬帝國的Constantinople! 誰掌握香港, 誰便掌握中國! 當中國一分為七, 軍閥爭相競求外國承認, 一定要承接前政權留下的債, 屆時中國各省脆弱的財政都要倚靠獨立的香港去維持… 現今美國放定聲氣, 本土香港人要做足準備…

  4. 點子

    中國一旦分裂,各地軍閥爭相控制香港以求取得國際資金及認可,英美勢力又想透過香港控制大陸政局之時,香港勢成磨心,香港人的生活必過得更苦,香港人的子女在自己的地方將會淪為國際角力及逐鹿財閥的布偶,以至家不成家,不要以為有外國護照就可以避禍,西方金融海嘯之後,民生日蔽,排外呼聲不絶於耳,就算我們這代能苟安於外國,我們的子女又何如? 所以香港之外,別無死所。唯一可行者,是將香港的地位超然及中立化,即陳雲先生所說的將香港變成遠東的瑞士,復歸英聯邦是可行的手段。我稱之為手段也者,是因為只有換旗才能將香港從中國歷史永不超生的輪迴困局中區分出來,同時亦對香港人盲目愛國情緒有所抑制,廢止一切應不應該英語教學,應不應進行愛國教育等膠議題,減少內耗。令一方面,又因英美多年失德失義,不可長恃,香港必須有一群有國際視野並敢於與列强周旋的政經人才,與外國殖民勢力爭持,力保香港自治及港人身家安全,奬掖教育文化,以為久安之基石。時間無多,上一代見錢開眼,見權就拜的勢利小香港人,已差不多把香港的家當敗光了,他們昧於香港在促進東西文化交流的歷史重任,一味追名逐利,浪費天然資源,是一群敗家仔。現在,他們作的孽,要報在香港的新一代身上了。我們這一代,究竟要力挽狂瀾,抑或俯首為奴,大家自己決定。

  5. 死士復活

      美國對香港嘅取態,只宜參考,不宜盡信。

      對中共或者歐美嚟講,香港不過係一隻有利用價值嘅棋子,所以對中共我哋固然係毫無幻想,但對歐美亦唔應該有過度嘅期望!

      正如陳雲所講,喺中國民主進程上,香港不應作為主力,只做助力。而香港係擺脫中共掌控,實行自治嘅道路上,歐美等國嘅取態、支持,亦應只視之為助力,不應太寄望旨意佢哋,真正能夠依靠可信嘅,始終係我哋香港人自己!

      無錯,假如中共有咩冬瓜豆腐,香港必成各大勢力必爭之地,勢成磨心。所以想要轉危為機,就必須與時間競賽,喺中共末日來臨之前,為香港建立起自治,甚至獨立嘅基礎,特別係喺香港人對本土嘅意識上。

  6. Chan Tai

    是否要作出組識影子政府準備?

  7. Chan Tai

    請看看

  8. Coco Lee

    呢個係好消息呀,香港離自治之路不遠爾~中國過幾年必會分裂滅亡呢個係一定會發生的事實啦,大家心照。

  9. Coco Lee

    >Chan Tai
    睇左你幅圖笑死`

  10. bipixman

    真的,自小被所謂愛國教育洗腦,在英國土地上出世,天天說自己是中國人。
    在回歸後,真的反醒清楚,甚麼地方有自由,甚麼地方就是祖國。
    如果中國出現內戰,香港一定要盡快行動。各位真係要想清楚和準備好。

  11. 點子

    “真的,自小被所謂愛國教育洗腦,在英國土地上出世,天天說自己是中國人。"

    司徒華功不可沒。

  12. KLUST

    「真的,自小被所謂愛國教育洗腦,在英國土地上出世,天天說自己是中國人。」
    一、大家着重「民族/種族」多過「國籍/公民身份」;
    二、英國也沒有培養大家做英國人。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s