點解香港咁多人身上有塑化劑?

浸 大 抽 查 200 市 民 血 液   幾 乎 全 部 有 塑 化 劑

2011-05-29 HKT 16:51
浸 大 生 物 系 的 研 究 顯 示 , 抽 取 的 200 名 市 民 血 液 樣 本 , 幾 乎 全 部 都 驗 到 有 毒 塑 化 劑 , 反 映 這 類 化 學 物 料 容 易 被 人 類 接 觸 及 吸 收 。
生 物 系 教 授 黃 港 住 表 示 , 市 民 可 能 是 透 過 空 氣 及 食 物 , 接 觸 到 這 種 化 學 物 質 。 研 究 又 顯 示 , 曾 經 服 食 塑 化 劑 的 老 鼠 , 誕 下 的 後 代 以 雌 性 為 主 , 即 使 誕 下 雄 性 , 其 生 殖 器 官 都 較 正 常 的 小 三 分 之 二 。

黃 港 住 指 出 , 研 究 可 以 應 用 到 人 類 身 上 , 長 期 吸 取 塑 化 劑 , 對 男 性 的 影 響 會 比 女 性 大 。

點解全香港人幾乎都有塑化劑,香港又唔係台灣,咁多廠商喺乳化劑度加塑化劑。

小弟嘅解釋,係中國食物有問題,台灣有咁嘅黑心廠商,有三聚氰胺前科嘅中國,更加會有,唔食中國食物,可能係最安全嘅做法。

4 則迴響

Filed under 香港政治

4 responses to “點解香港咁多人身上有塑化劑?

  1. Chan Tai

    連本港╴周一局長也知本港藥水都有,但話只是少量,等業界自律,如有更大問題才引用法例要求把貨物下架。可能他一早已知問題存在,礙於是郭家基物,不能公開?

  2. 其實唔係咁出奇,因為城市人接觸大量塑膠產品,本來就會在當中吸收到。不過要睇含量有幾多,如果多就可能連食物都有問題。

  3. lantern

    原本香港人個個都被迫食膠,怪唔得知膠事不停來。

  4. morry

    不意外,看看香港各餐廳,包括知名連鎖餐廳裝食物的餐具就會明白了。用寶麗龍裝熱粥、熱湯、熱菜、熱飲料,寶麗龍超過攝氏70度就立刻會釋放出有毒物質,香港外食人口多,每天吃進去的有毒物質不知凡幾。我曾經一打開飯餐盒就發現餐盒被熱食侵蝕的坑坑洞洞,寫信問該連鎖餐廳,得到的答覆是:她們的寶麗龍餐盒公司的餐盒是安全的。真的很希望政府可以正視這個問題,如果公權力不介入,一般民眾的健康誰把關?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s