烏頭唔應該有碘131

烏 頭 樣 本 含 微 量 碘 - 131   當 局 稱 無 礙 健 康

2011-05-27 HKT 21:37
漁 護 署 在 一 個 烏 頭 樣 本 中 , 驗 出 含 微 量 放 射 性 物 質 碘 - 131 。 署 方 表 示 , 正 常 食 用 不 會 影 響 健 康 。
烏 頭 來 自 青 山 魚 類 批 發 市 場 的 捕 撈 樣 本 。 樣 本 驗 出 每 公 斤 7.7 貝 可 的 碘 - 131 , 沒 有 超 出 指 引 每 公 斤 100 貝 可 的 上 限 。

漁 護 署 表 示 , 根 據 風 險 評 估 , 正 常 食 用 低 輻 射 量 的 烏 頭 不 會 對 健 康 構 成 風 險 。 漁 護 署 會 繼 續 密 切 監 察 情 況 。

由 三 月 底 開 始 至 今 , 漁 護 署 已 檢 測 743 個 漁 產 品 樣 本 , 當 中 包 括 7 個 烏 頭 樣 本 , 測 試 結 果 全 部 合 格 。

以小弟有限嘅釣魚常識話俾我聽,青山市場嘅烏頭無理由有碘137。

碘137半衰期八日,加上海流問題,福島嘅輻射水無理由流到香港水域。雖然係7.7貝可,但反映係香港附近嘅核電廠可能有問題。唔係話一句可以安全食用就咁算數。當局應該調查發生咗乜事,唔係就咁算數。

10 則迴響

Filed under 香港政治

10 responses to “烏頭唔應該有碘131

  1. Jacky Lim

    烏頭係咸淡水交界魚來的…….

  2. S

    Would it be from Carl Vinson the aircraft carrier?

  3. KK

    I suggest to ask some independent laboratories to test the water samples collected from the sea.

  4. Plastics

    I dare say people swim in the ocean (hong kong beaches) would get some kind of cancers (probably not that harmful but still is a problem if the Japanese nuclear power plant mangers still have not fix the problem completely). I have read a news regarding to that yesterday and it says the paddle has been melt down. That is a serious problem since they use sea water to cool down the temperature and let those contaminated water leak to the ocean. I recommend people do not consume seafood anymore seriously.

  5. KK is right. It should be monitoring the background radiation first.

  6. King John

    碘137半衰期24.13秒,係131.

    大亞灣核電廠唔會俾你知,國家機密,23條一定唔可以掂.

    福島嘅輻射問題大都好得人驚.

  7. sammike

    烏頭係有迴游特性既魚類,不過好似南海同臺灣海峽係兩個種群。

  8. Chan Tai

    難道 這些來 自 青 山 魚 類 批 發 市 場 的 捕 撈 樣 本(烏 頭),曾到福島附近被污染水域?若然不是,輻射汚染源頭在那衰?政府要調查!好令市民安心,無謂造成恐嬈慌,這才是一個頁責任嘅政府的應有態度!

  9. Chan Tai

    更正:
    那裹、恐慌、負責

  10. 持書者

    半衰期只是沒有一半, 計埋漂流距離. 就可以反推源頭係幾咁海量了.

    所以應該要相信是大亞灣出事 而產生微量漏出 而非由日本直接飛來…

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s