香港政治暗殺勢必滿天飛

政 府 擬 新 安 排 防 議 員 辭 職 後 再 參 加 補 選

2011-05-17 HKT 16:28
政 府 建 議 , 日 後 地 區 直 選 以 及 新 增 區 議 會 功 能 界 別 議 員 , 如 在 任 期 內 辭 職 , 或 因 其 他 情 況 出 缺 , 將 會 有 替 補 安 排 , 防 止 再 出 現 議 員 辭 職 後 再 參 加 補 選 。
在 新 安 排 下 , 如 果 直 選 及 新 增 區 議 會 議 席 的 議 員 , 在 任 期 中 出 缺 , 會 按 上 一 次 換 屆 選 舉 的 選 舉 結 果 定 出 人 選 填 補 , 人 選 為 在 上 一 次 換 屆 選 舉 , 獲 最 大 餘 數 得 票 的 候 選 人 名 單 首 名 未 當 選 候 選 人 。 如 辭 任 議 員 所 屬 的 名 單 , 在 扣 除 當 選 議 員 的 選 票 基 數 後 , 仍 獲 最 大 餘 數 得 票 , 則 該 名 單 中 的 首 名 未 當 選 候 選 人 , 可 填 補 出 缺 的 議 席 。

另 外 , 如 有 關 候 選 人 已 去 世 , 或 已 喪 失 資 格 , 或 無 意 出 任 議 員 , 則 在 獲 得 第 二 最 大 餘 數 得 票 的 名 單 上 首 名 未 當 選 候 選 人 , 可 替 補 空 缺 。

政 府 認 為 , 有 關 建 議 切 合 香 港 情 況 , 並 且 能 符 合 比 例 代 表 制 的 選 舉 制 度 , 新 安 排 建 議 在 2012 年 新 一 屆 立 法 會 任 期 生 效 , 但 不 適 用 於 傳 統 功 能 界 別 。

為咗應付西環班硬膠,諗埋啲咁嘅建議,傻的嗎?

出現咁嘅制度結果只得一個,就係成街都係刺客,建制派搵黑社會做低泛民侯選人,之後泛民有啲唔受控嘅激進派做咗荊軻又走去謀殺另一派候選人,沒完沒了,香港真係亂過黎巴嫩。

林公公,你個腦用乜做,呢啲制度都諗得出,你傻架。

10 則迴響

Filed under 香港政治

10 responses to “香港政治暗殺勢必滿天飛

  1. Eddie

    喂 政府真係on9架?

  2. 這方案實在太奇妙了,是否還要創造一個 Legislator-in-waiting 的名銜,去提醒有資格遞補的人選,時時刻刻做好準備上任,亦然要買起該人落選後﹐其他有礙敘任的機會?

    既然有此機會,則別說暗殺,在位者被候補人時時刻刻覬覦,乃至用一切在法律邊沿,不乎民意的手段作出干擾,似乎也是理所當然的事?

    為甚麼在比例代表制中,不從代表相容的政見和意志的名單秩席成員去遞補,而要干擾選民意志無視團隊理念,去找下一餘額人選?那即是林公否定比例代表制的法意?點解可以咁白癡?

    如果跟據名單遞任法去找候補人員,那麼若要發動公投的人,將要把黨/隊內所有人都放棄敘任。政府只要補一刀,要求主動辭職或放棄敘任者,不可以在緊接的補選中申請為候選人,已經一了百了,合情合理。

    連買帳給保皇黨都唔識,你謂佢應付西環,我話佢係應付大口環。

  3. 防止再出現議員辭職後再參加補選, 有什麼問題? 垃圾政府講不出原因. 沒有補選, 市民權利在哪?

    除了暗殺, 還可以老屈醜聞或刑事罪名, 令他喪失議席. 假以時日, 垃圾會盡是建制派的人, 然後強過23條.

    新安排不適用於傳統功能界別。我等直選選民真的低等. 傳統功能界別真的有特權呢!

  4. Jacky Lim

    李學斌所言的, 就如人大、政協的 “增補委員"!!!

  5. Dick Ma

    搵人成功買起政客才寫吧,因為沒有歷史可循。

  6. 持書者

    其實一切手段既真正目的. 只係為咗減少香港人既政治權利

    同中國人講通理. 而唔係講佢地既立場同利益 好似有d白痴

  7. 凌天羽

    “搵人成功買起政客"
    可能制度唔同, 但買起政客既事響中國試唔少
    最出名係宋教仁果一單.

  8. v

    1.何俊仁.
    2. 保護維多利亞港運動

  9. dbdb

    林公公是基本法學的榮譽講坐教授,對不對?

  10. Anonymous

    殺人當然不會,但政冶暗箭會更多。

    立法會內最大是民建聯,最大的箭靶反而支持產生更多政冶暗箭的方案,怪事!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s