陳鑑林挑戰禮義廉新極限

陳 鑑 林 稱 不 會 主 動 清 拆 村 屋 加 建 物  

2011-05-13 HKT 18:13

民 建 聯 立 法 會 議 員 陳 鑑 林 在 沙 田 坳 道 的 村 屋 , 加 建 了 玻 璃 屋 及 門 前 花 圃 , 他 否 認 知 法 犯 法 , 強 調 政 府 多 年 來 也 對 這 種 情 況 「 有 默 契 」 , 他 不 會 主 動 清 拆 。
陳 鑑 林 又 因 裝 修 , 將 雜 物 存 入 貨 櫃 放 在 村 口 , 涉 霸 佔 官 地 約 半 年 , 地 政 總 署 警 告 信 的 限 期 已 過 , 至 今 仍 未 清 理 。

呢啲唔叫知法犯法係乜,依家陳鑑林點只知法犯法,更加係目無王法,當香港法例係死嘅一樣。

所以話民建聯無恥無極限,陳鑑林示範乜嘢叫禮義廉。不過小弟都要引用車公今年標籤告誡嘅嘢:恃勢凌人,缺德不改,其所擁有,必被取代。

大家今年選舉,識做。

6 則迴響

Filed under 香港政治

6 responses to “陳鑑林挑戰禮義廉新極限

  1. one

    倫敦市長Boris Johnson被區議會發現其住所有僭建物都會識做即拆,仲會話多謝區議會提點。淨係態度已經比靠鐵票當選嘅禮義廉議員高尚九百幾條街。或者呢啲就係人禽之別。

  2. dbdb

    蓆西啦禮義廉。
    政府部門很體貼原居民,用官地做迷你倉,有問題就調配菜園村的差人叔叔幫手啦!記住call埋亞浮腰朦面漢呀!

  3. urbane peasant

    以後民怨多個門路出氣,將雜物搬到官地上,有十四日再加十四通知, 不需看差人面色。

  4. Chan Tai

    以後地政署咪應該一視同仁俾其他人十四日再加十四通知囉。差人要記住,千其不要胡亂告人阻街啦。好吾公平!

  5. 新仔

    乜香港政府/差人會同我哋啲小市民講公平既咩?

  6. sam

    葉國謙關注電影發展基金會否批錢給「不良題材」電影:

    http://ol.mingpao.com/cfm/star5.cfm?File=20110515/saa03/mzc1.txt

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s