引起新加坡人蝗蟲南侵疑慮嘅文章

華新論壇:新加坡大选观察

来新加坡12年,一共经历了3次大选。这次也是我有投票权以后第一次投票,所以想写点自己对新加坡大选的看法。

说点题外的话,其实新加坡的中国移民也不少,相信华新上就有很多,不知道有没有人有参加竞选的打算,争取我们自己的声音。至少让政府在考虑移民政策的时候也顾及下吧:-)

這兩句完全暴露這幫中國人不知所謂在哪裡,來了十二年,還只是想中國移民嘅利益,咁樣你班友唔係嚟入侵新加坡係乜,你地有無效忠過新加坡架?

呢個亦係點解依家香港人無法信任果啲中國南嚟移民,理由亦喺呢度,只係識得食人地資源,但拒絕成為當地社會嘅成員,呢啲友邊度都不受歡迎。

所以遲早新加坡、香港、印尼、台灣會聯成一線,甚至更多國家參與,呢班友簡直嚇壞人。

2 則迴響

Filed under 南洋政治

2 responses to “引起新加坡人蝗蟲南侵疑慮嘅文章

  1. nightingalelin

    依篇文章要點睇。
    對無國際視野,眼光狹窄的人,會覺得好合理,大家都係新移民嗎?
    睇遠d,之前發誓效忠個國家。
    仍未夠遠,再遠d,依個抉擇會唔會帶來損失,同自己的信仰相違。
    無錯,中國人有個特性,唔識計數,所以導好多家庭問題。誓言唔可信,陽奉陰違。
    如果佢地做左國會議員,會唔會走數,會唔會成為國際公敵,做人應該要考慮的嗎。

  2. 持書者

    中國人有句說話 就是非我族類 其心必異 <-好明顯就係講我地自己..笑

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s