奶粉也貪污

廉 署 拘 18 人 疑 涉 超 市 售 奶 粉 行 賄 受 賄

2011-05-09 HKT 22:39
黃金鳳報道
廉 署 拘 捕 18 人 , 懷 疑 他 們 就 3 間 連 鎖 超 市 及 一 間 健 康 護 理 零 售 店 的 奶 粉 銷 售 , 涉 嫌 行 賄 受 賄 。
被 捕 人 士 包 括 連 銷 店 的 經 理 和 職 員 以 及 「 水 貨 客 」 。 他 們 獲 准 保 釋 , 案 件 仍 在 調 查 。

廉 署 分 別 在 上 月 和 上 星 期 五 採 取 拘 捕 行 動 , 又 在 「 水 貨 客 」 手 上 , 搜 獲 超 過 一 千 罐 奶 粉 。

廉 署 表 示 , 涉 案 職 員 涉 嫌 收 受 水 貨 客 賄 賂 , 作 為 通 知 他 們 有 關 奶 粉 的 供 應 , 以 及 協 助 大 量 購 買 奶 粉 的 報 酬 。

百 佳 發 言 人 說 , 不 會 評 論 事 件 。 惠 康 則 表 示 , 並 無 接 獲 廉 署 的 通 知

有人貪污,根本是意料中事。

那些水貨客既然熟悉國情,行賄中國關員,那為求貨源不擇手段,連超級市場店員也行賄實屬正常。也可以見到,中國劣質文化如何堂而皇之進入香港,腐化香港。

等著瞧,類似膠事,只會陸續有來。

3 則迴響

Filed under 香港政治

3 responses to “奶粉也貪污

  1. King John

    好,做得好,廉署都稍為做翻啲好嘢。一日有大陸,貪污係潛規則,佢地經濟的構成部份,香港做唔倒乜。

  2. Jacky Lim

    貪污的背後, 源於 “有錢駛得鬼推磨" 的小農DNA

  3. one

    除咗一句蚹蛤蟈蜻之外…..仲有啲咩好講?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s