二話不說,反對國民教育科

黃世澤:中國洗香港腦(台灣自由時報)

小弟對教育局推出德育及國民教育科嘅回應好簡單,就係響台灣自由時報發炮,你咁鍾意玩膠,我就同你境外作戰。

依家香港好明顯擺明被中國生吞,台灣無理由重演香港嘅歷史,所以我作為香港人嘅責任好簡單,你喺香港玩乜膠,我就如實話俾台灣人聽。教育局當香港人係傻架,近年果啲新津貼學校,有幾多係果啲紅色親共左校呀?臻美學校俾福建中學都唔俾基督教團體,擴張地盤個企圖都好清楚喇。

而所謂國民教育,根本就係洗腦課程,否則點會強調要唱國歌,認識國情物物乜乜。明目張瞻到咁果陣,唯有出手。

10 則迴響

Filed under 香港政治, 中國政治

10 responses to “二話不說,反對國民教育科

  1. alvin

    呢種所謂國民教育﹐其實即係Indoctrination﹐美國學校已經做咗幾十年﹐最唔同嘅係美國學校灌輸嘅唔係乜野愛國教育﹑大美國主義﹐而係反美﹑左派嘅思想﹐到依家已經去到搞奧巴馬個人崇拜嘅地步。

  2. nightingalelin

    澳門有天主教老師支持國民教育。如果d人話國民教育只係政治考慮,可以澳門例子作借鑑。

    d人信左國民教育之後,精神空虛並且會大幅度增加婚前性行為及濫交,點解道德團體可以以大國崛起,中國咁大,又點可以唔犠牲下為由,一D野都唔做,可能佢地的道德教育都係出左事,佢地唔敢報。

    就算你係愛國,你都希望d小朋友開心d快樂d。你諗下國民教育要買書,依部份唔駛書費嗎,你係益左班書商,國家無得益。你省幾年書費夠去北京認識國情,仲好過讀幾年書。一個國民教育唔合格,又要扔錢去補習社,國家又無份啦,小朋友又要拿多本聖經上課。你有認真諗過,你都想取消佢。

  3. 5572

    唔好意思, 借個位問下martin兄:

    前陣子你經常提到的「韓國統監府」仍然存在嗎?
    去首爾只見景福宮, 問過導遊, 也不是很清楚…

  4. dbdb

    擺明要洗吓腦,我反而最不願見是要學生學習基本法爲重點的話,將大陸收回香港過度安排的權宜之法視為寶典,所有模糊之處就是去到人大釋法的屈機裏,有甚磨值得莘莘學子去學呢。

  5. martinoei 黃世澤

    韓國統監府,亦即朝鮮總督府,己經拆咗,有部分殘留搬咗去獨立記念館。

  6. > 我反而最不願見是要學生學習基本法爲重點

    咪就畀小朋友知道人大有幾屈機囉

  7. 義不容共

    共匪同土共成日抹黑港英時代推行「奴化教育」,今時今日又如何?

    以前最多只會半夜三更電視收台時,見到女皇事頭婆張相同聽到英倫國歌,又點比得上今天鋪天蓋地洗腦?

    當所謂愛國以至民族自豪,淪為監人乃後而不是自由思想,乜國家民族都係奴役死路一條。

  8. Dick Ma

    我突然想起一個問題。佢呢個課程是不是假設所有學生都是中國籍人士?一些小數族裔本身又不一定是中國籍(尤其是中國籍又要有所謂中國血統黃種人)但又要教他們愛中國愛國旗愛黨,豈不是香港政府教他們「叛國」?

  9. Dick Ma

    好簡單,講美國,在當地出生的當然沒有問題,就算入藉的也要宣誓愛國啦,所以佢地教該科沒有問題。我就好唔明,香港都沒有該「儀式」,愛中國愛國旗愛黨又不是「責任」和「義務」。二十三條又未立法。點解香港的學生要「硬食」,一定要修讀?在香港有人唔愛國唔係違法,係基本自由和人權也。

  10. KLUST

    「尤其是中國籍又要有所謂中國血統黃種人」
    少數民族不一定是「黃種人」啊!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s