英國公投及地方選舉:你會點投?

5月5日係我國選舉制度公投日,同埋地方議會選舉日,記得投票。

有人問我會點投,小弟考量嘅角度,一定以BN(O),以及BN(HK)A 1990下嘅BC喺香港出生下一代平權嘅問題作首要考量。小弟喺選舉前,問過保守黨同自由民主黨香港支部嘅立場。

自由民主黨香港支部係明確支持BN(O)平權運動,但保守黨答都唔敢答,所以小弟公開呼籲各位,有票投就投俾自由民主黨。工黨同保守黨,兩個黨都令小弟失望。

至於選舉制度,為咗令關鍵選票,特別BN(O)同香港BC嘅票發揮效用,小弟支持引進AV System,令各政黨更考慮平權嘅聲音。

如果香港係經公投出現主權轉換,小弟係唔會搞平權運動,但由於香港係未經公投就被人送咗去中國呢個共產獨裁國家,所以平權運動係必須。

7 則迴響

Filed under 英國與歐洲

7 responses to “英國公投及地方選舉:你會點投?

  1. CL

    在 BBC 看了一點點關於 AV 的解釋,但似乎頗複雜,看起來又有點似比例代表制,不知是否我誤解。也不太明白 AV 對各黨的影響是怎樣。而有些人覺得現時 coalition 的施政失誤, Lib-dem 也有責任,你覺得為何支持 Lib-dem 較佳?
    我有 BNO,應該在英國是有投票權的,但還未登記做選民,唯有等下次選舉再參與。

  2. Fe010c

    按BBC解釋AV並不似比例代表制,反會是跟澳洲投票方式相似。
    等一會放工後就去投票,但我有點懷疑AV能否可以打破兩黨長期佔優的局勢……

  3. TC

    Fe010c ,

    前幾個月睇BBC, Lib Dem個前身(好似叩乜野 Liberal Party )係19世紀係好把閉,Labour只係係好似1910-1920先追上,取代左Lib Party,係UK第一/二大黨地位。

    係19世紀Liberal Party ge思想同追求,好似個人自由,乜野社會改革,當時d人好buy。不過聽個program講呢d追求係二十世界初英國人巳有唔少,再加上黨分裂同工人勢力大左,Liberal Party先沉左。

  4. Fe010c

    歷史我只略知一二,但看了數年假太空、甚少建設的辯論和施政,同瘦人自肥的制度,真的希望來一點突破性改革……

  5. Fe010c

    http://en.wikipedia.org/wiki/United_Kingdom_general_election,_2010
    重看2010大選記錄,LimDem有22%選票卻只拿下不夠10%的議席……克萊格死命入閣、推AV、可說係依個generation的盡地一鋪

  6. Fe010c

    Sorry成日有typo……
    LimDem -> LibDem

  7. Tony

    Done!

    AV + LibDem

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s