自由黨你班友仲可以代表商界同中產咩?

立 法 會 否 決 汽 車 首 次 登 記 稅 「 廢 令 」 動 議

2011-05-04 HKT 20:18
立 法 會 否 決 有 關 加 汽 車 首 次 登 記 稅 的 「 廢 令 」 動 議 。
運 輸 及 房 屋 局 局 長 鄭 汝 樺 強 調 會 多 管 齊 下 , 解 決 交 通 擠 塞 的 問 題 , 增 加 汽 車 首 次 登 記 稅 只 是 其 中 一 個 辦 法 , 不 過 以 往 經 驗 顯 示 , 加 稅 可 有 效 控 制 私 家 車 數 目 , 每 年 降 低 2 至 3% 。

她 表 示 , 以 廢 令 的 方 式 否 決 加 稅 會 令 業 界 帶 來 混 亂 及 不 便 。

提 出 動 議 的 民 主 黨 甘 乃 威 表 示 , 鄭 汝 樺 的 說 話 是 危 言 聳 聽 , 他 說 部 分 業 界 都 參 與 遊 行 表 達 不 滿 。

自 由 黨 、 民 建 聯 及 公 民 黨 均 不 贊 成 廢 令 , 擔 心 事 情 會 複 雜 化 , 車 主 會 混 淆 , 不 清 楚 是 否 收 回 稅 項 , 車 行 亦 會 有 行 政 麻 煩 。

作為一個典型商界人同中產,小弟對甘乃威同民主黨呢次做法感到滿意,最不滿係自由黨。

民建聯班友個個都官守議員咁嘅款,都算。自由黨呢鋪企喺政府果邊,傷咗幾多中產同商界嘅心?自由黨支持政府嘅藉口根本唔係藉口,要車主親自去claim番稅又點,好似我朋友孫柏文咁,啱啱買咗架波子,我唔信佢唔會為十幾萬去運輸署claim啲稅,俾我老虎都請假排隊去claim。

自由黨代表商界同中產?依家搵鬼信。

2 則迴響

Filed under 香港政治

2 responses to “自由黨你班友仲可以代表商界同中產咩?

  1. Jacky Lim

    邱誠武話舊年多咗接近50,000架私家車, 其實都係講大話
    運輸署公開的統計報告:
    http://www.td.gov.hk/filemanager/en/content_281/table41a.pdf
    page 2
    新登記私家車總數係41240, 四捨五入都未到50,000 吖
    隔離嗰行 “登記總數"
    2009年就429754輛, 2010年就449400輛, 即係淨增長19646, 兩萬部都未有
    就算睇隔離 “領牌總數" (即係實質有 “牌費" 响街行), 都係多咗21154
    政府就淨係拎條大數出嚟嚇狗人!!!

  2. Yes.

    I would indeed go and get my money back.

    It is not a hassle at all. Especially not for the amount I can potentially reclaim.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s