鄭汝樺想香港暑假暴動?

的 士 起 錶 加 兩 元   電 車 成 人 票 價 加 三 毫

2011-05-03 HKT 18:02
行 政 會 議 通 過 的 士 及 電 車 加 價 。
各 區 的 士 起 錶 加 兩 元 , 電 車 加 幅 比 申 請 時 低 , 成 人 票 價 加 三 毫 。

有 的 士 團 體 表 示 , 加 價 能 暫 時 抵 銷 成 本 上 升 的 壓 力 。

有 市 民 就 對 加 價 感 無 奈 。

港 鐵 上 環 站 8 月 5 日 晚 起 暫 停 列 車 服 務 2 天

2011-05-03 HKT 15:45

港鐵車務主管蔡德贊(羅宇光攝)
港 鐵 將 於 8 月 5 深 夜 至 8 日 清 晨 , 暫 停 上 環 站 的 列 車 服 務 , 進 行 因 為 興 建 西 港 島 線 , 要 將 上 環 站 由 現 時 的 終 點 站 , 轉 為 中 途 站 的 工 程 。
港 鐵 預 計 , 工 程 需 要 進 行 54 小 時 , 包 括 重 置 軌 道 走 線 、 解 除 及 重 新 裝 置 信 訊 系 統 和 架 空 電 纜 , 以 及 進 行 相 關 的 測 試 。

港 鐵 車 務 主 管 蔡 德 贊 表 示 , 工 程 期 間 , 港 島 線 列 車 會 以 金 鐘 站 為 終 點 站 , 列 車 不 能 駛 至 上 環 及 中 環 站 , 乘 客 可 以 在 金 鐘 站 轉 乘 荃 灣 線 到 中 環 站 , 港 鐵 會 安 排 免 費 接 駁 巴 士 來 往 金 鐘 至 上 環 。

他 表 示 , 工 程 安 排 在 周 末 進 行 減 低 對 乘 客 的 影 響 , 期 望 工 程 能 趕 及 在 8 月 8 日 星 期 一 早 上 完 成 , 一 旦 工 程 延 誤 , 會 有 應 變 計 劃 。

兩件事差唔多同時發生,隨時會香港政治出現臨界現象。

首先電車加價唔係大問題,1998年無加到依家,大家可以諒解。但的士加價肯定大問題,的士少人搭咗,但班炒牌佬一定照加車租,肯定會玩出臨界事件。的士係唔可以加價,加價絕對會搞出事。

而港鐵雖然喺周末至封上環站,同埋港島線以金鐘做終點站,但係除咗港鐵接駁巴士外,仲有乜配套先?德輔道中己經交通飽晒,而且大量菲傭聚集嘅交通,肯定硬膠收場。而的士加價後,大家實唔想的士,搞得唔好隨時玩出民怨。

倫敦運輸公司有周末部分封地鐵車站,但唔會玩到乜配套都無,至少巴士都係倫敦運輸公司可以控制到,但香港呢?

鄭汝樺睇嚟想香港暑假暴動。

2 則迴響

Filed under 香港政治

2 responses to “鄭汝樺想香港暑假暴動?

  1. Jacky Lim

    D 加價申請批得咁急, 唔係好尋常喎

  2. Pierre Cheung

    英國呢兩年,咩都加到驚人都未全國暴動,香港只係得個講字居多。因為嘈完,正常人都要面對生活,日日都要照顧自己有飯開。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s