新加坡嘅狗衝政治

如果講政治講到要用以上嘅GIF,真係有啲天方夜譚,但喺新加坡大選,我諗除咗以上GIF,無其他嘢可以形容國民團結黨馬林百列集選區(Marine Parade GRC)候選人佘雪玲(Nicole Seah)超強大人氣。


佘雪玲,圖片為新加坡國民團結黨官方照片

佘雪玲嘅Facebook status:2011年5月3日新加坡時間1745

喺小弟動筆一刻為止,她話有海報受破壞,五十四分鐘內有1152人襟個like,174條留言,單係用她專頁人數超越李光耀資政都不足以生動了解情況,小弟喺香港,發現類似情況係喺黃婉曼個Facebook專頁上面。

當然行動黨都搵年青女候選人,只不過,連我都唔想佢當選

行動黨陳佩玲,照片來自One Singaporean博客


連新加坡報紙都鬧爆佢,仲要頭條,照片來自One Singaporean

好彩佢唔係嚟香港選,否則拍得出呢啲港女照片嘅友仔,未當選議員己經當選每月之星。馬林百列集選區喺吳作棟領軍下,理論上好大機會行動黨贏,但結果啲男士真係變晒佘雪玲嘅助選團,甚至真係投咗國民團結黨,吳作棟陰溝裡翻船嘅話,應該檢討一下點解當俾件咁嘅「港女」入選舉團隊。吳作棟要明白,當初行動黨係以揀人小心聞名,今鋪真係失手到⋯⋯馬林百列集選區,令大家明白天堂(或者人間)與地獄嘅分別。

而佘雪玲會搞出咁勁人氣,大家可以諗到,如果香港都叫有毒男問題,咁新加坡真係唔知乜世界。

6 則迴響

Filed under 南洋政治

6 responses to “新加坡嘅狗衝政治

  1. 一個國家的人如果需要社會資源來協助結識異性,其實都幾可悲………..
    這些事,自由市場不就解決嗎?

  2. 飛蚊導彈

    新加坡真的會用社會資源來協助國人結識異性,不過理由卻有點優生學的意味….

    陳佩玲大學畢業後就做安永的會計師,又在"青年行動黨"裡任司庫,
    完全是一副"建制派精英階層"的模樣,就像陳X勤一樣,這樣年輕人會支持嗎?

    佘雪玲卻是另一個問題,因為她的外表,現在連city chain都想找她做代言人,
    我反而擔心年紀稍長的選民會不會認為她是花瓶,而選擇看來很"精英"的陳佩玲.

  3. Jacky Lim

    唔怪得上一期《新MONDAY》會有篇類似的ARTICLE 啦

  4. 新仔

    真係唔好小睇呢種風氣。

    加拿大聯邦大選啱啱結束。魁省有美女待應初次參選,選舉期間去拉斯維加斯渡假,連票都唔駛拉,放完假先返嚟,連法文都唔係好掂,就擊敗對手當選。(當然,背後既原因係佢個黨新民主黨食盡天時剩風破浪,加上聯邦大選係投黨唔投人)

  5. v

    條標題好正好新加坡.

  6. dbdb

    個樣有D似崔智友, 阿甩滋

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s