權鬥己經鬥到出晒面

吳 康 民 稱 與 溫 家 寶 談 及 內 地 政 治 改 革 問 題

2011-04-26 HKT 19:08
前 港 區 人 大 代 表 吳 康 民 三 日 前 在 北 京 獲 國 務 院 總 理 溫 家 寶 單 獨 接 見 一 個 半 小 時 。
吳 康 民 表 示 , 雙 方 有 就 內 地 及 香 港 問 題 交 換 意 見 , 但 重 申 談 及 的 問 題 分 散 , 並 無 集 中 個 別 議 題 。

他 表 示 , 溫 家 寶 有 提 及 於 中 國 在 歷 史 上 受 到 封 建 制 度 及 文 化 大 革 命 影 響 深 遠 , 亦 有 談 論 過 內 地 政 治 改 革 問 題 。

雙 方 亦 談 到 對 人 生 及 家 庭 的 看 法 等 。

吳 康 民 表 示 , 在 發 出 新 聞 稿 前 是 得 到 溫 家 寶 同 意 , 對 方 辦 公 室 亦 將 兩 人 在 中 南 海 的 合 照 交 給 吳 康 民 。

當溫家寶搞到要搵吳康民嚟做騷果陣,大家應該聞到一陣勁重嘅燶味,大家可以準備走佬,或者準備留喺香港可以做乜。

吳康民唔係一般土共,佢叫土共裡面會講吓一啲似啲人話嘅話,佢一直提倡中共內部改革,幫中共延長壽命。當然,吳康民喺中共地位唔重,佢喺明報寫十篇文都係無人理佢。

但依家權鬥鬥到上晒面,由拉艾未未到依家,己經係打到天昏地暗嘅地步,而見吳康民,梗係唔係為香港問題,而係吳康民己經係溫家寶嘅一粒棋。而溫家寶玩到出口轉內銷,以香港報刊嘅文作武器(留意溫家寶留嘅信,特別提及吳康民喺明報寫文),換言之,日後香港報章嘅評論版,隨時會變成中共權鬥嘅殺戮戰場,由假中立嘅明報同鳳凰衛視,到其他報紙嘅評論版莫不如此。

呢個時勢,沙塵滾滾,唔好講笑。

2 則迴響

Filed under 香港政治, 中國政治

2 responses to “權鬥己經鬥到出晒面

  1. King John

    網上邊道搵倒吳康民的文章?

  2. 義不容共

    共匪權鬥從來沒有停過,差在未重複文革浩劫,全國上下攬住死而已。

    看吳某人蒙黨主寵召,那種沾沾自喜狀,真不得不搖頭嘆息:中式主奴政治,遺害到何年何日?

    主子單獨見,不見得奴隸從此有尊嚴。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s