走佬一流嘅所謂香港官員

政 府 稱 駐 東 京 經 貿 辦 代 表 按 程 序 獲 批 休 假

2011-04-19 HKT 19:04
有 報 道 指 特 區 政 府 駐 東 京 經 濟 貿 易 辦 事 處 的 貿 易 代 表 林 靜 雅 , 在 日 本 地 震 後 3 天 , 自 行 購 買 機 票 返 港 , 至 今 未 有 返 回 東 京 。
公 務 員 事 務 局 回 應 , 林 靜 雅 是 依 照 一 貫 程 序 , 獲 得 批 准 休 假 , 現 時 尚 在 休 假 中 , 當 局 正 安 排 另 一 位 政 務 主 任 , 出 任 該 職 位 。

我想問保安局,呢單嘢佢地諗住點解釋?

雖然呢位女士係貿易代表,但喺東京咁亂果幾日,佢乜唔係應該扮演協助香港人嘅角色,依家反而著草走人,呢啲官員係唔係應該當失職處理?

唔怪得香港保安局對東京情況一無所知,連我都叫大家搵英國駐日使館算數,大家睇住,中國同香港啲對外官員係咁唔負責任,你仲攞特區護照,出咗乜膠事真係貴客自理。

5 則迴響

Filed under 香港政治

5 responses to “走佬一流嘅所謂香港官員

  1. S

    As far as i know she’s an administrative officer rather than a career diplomat or a trade officer. Shld HK have our own diplomatic corps or something equivalent? She isn’t a political appointee nor a member of a professional grade and i would tend to agree that she shld be given the right to choose to leave.

  2. Chan Tai

    就此事要求政府公開駐 東 京 經 貿 辦 代 表 獲 批 休 假 程 序 及紀錄。不能黑箱作案。

  3. Chan Tai

    Sorry ,黑箱作業。

  4. 持書者

    我覺得好正常, 一個沒有認受性的政府你認為有甚麼令到他們忠於職守?

    錢係 唔能夠 令到一個人做正確既事. 令到一個高高在上既人冒其自身風險的元素. 係中國現今環境並唔存在

    黑箱之內好作案. 作業?誰人需要?

    最後一句
    他們讓領導先走
    我們讓子彈飛

  5. dbdb

    黎保安長掛紅色喎,唔洗驚喎!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s