塗鴉、柏林圍牆、香港自由

蘋果日報:少女塗鴉實錄
林忌:柏林圍牆與《福佳》

對歐洲人而言,你曾偉雄周圍想拉塗鴉少女,思想己經係東德級數。香港作為中國版嘅「西柏林」,大家只會自發玩膠,玩到你條友膠到極為止。因為你曾偉雄做嘅事,同當年東德班獨裁者根本係一模一樣。如果我倒轉嚟嘅玩法,就係香港街頭果啲財務公司街招,我一定告晒做刑事毀壞,如果少女塗鴉叫刑事毀壞,咁果啲大耳窿街招係乜㗎,曾Sir,可唔可以摸吓你個禿頭解釋吓咁。

小弟可以咁講,塗鴉少女可能比香港好多「抗爭人士」都有腦,甚至可能對歐陸一套所知甚深,因為佢依家做法,同林忌筆下當年反抗柏林圍牆嘅鬥士係一樣(呢個亦係點解我話曾偉雄玩東德邏輯)。甚至可以咁講,香港越嚟越多人知道歐陸派嘅一套,並且付諸實行,呢樣嘢喺其他華人社會都未見過。以往香港人多數只係認識歐陸、英國文化表層,用嚟操縱華人嘅東東,依家香港人開始將歐陸、英國文化過往殖民地政府唔想我地知嘅部分掌握,並且成為對抗中國獨裁政權嘅工具。

當中國獨裁政權倒下時,小弟可以肯定,這名塗鴉少女將是名留歷史其中一人。

8 則迴響

Filed under 英國與歐洲, 香港政治

8 responses to “塗鴉、柏林圍牆、香港自由

  1. nightingalelin

    最有趣的係艾未未係太子黨員,我最想見到係中共有良知的後代同我地一齊推翻中共暴政,而唔係一班蟻民去做英雄做算。

  2. Dick Ma

    在這裏留字支持少女的行徑。

  3. 希望如你所說,香港人開竅吧。

  4. Chan Tai

    塗鴉少女是香港希望!

  5. Chan Tai

    禿奴曾(不配叫禿鷹)助紂為虐,浪費香港公帑,自取其辱。

  6. aLeX

    Martin, 所謂歐陸派的一套, 能否簡略告知指點一下,因為身邊實在無朋友可以學得到….

  7. collapsar

    其實香港被大陸接收了,是否反而比較像東德/波蘭?(自主權受限制,"次主權",但仍有一定反對聲音,能接收外來資訊)

    截取通訊條例又能否和東德Stasi 相類比(竊聽者)?

    澳門似蘇聯的白俄羅斯/烏克蘭(有加盟共和國之名),反對聲音似乎幾乎沒有了。

  8. 死士復活

    已經有人玩緊銀紙畫艾未未

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s