政府招標出教科書:絕對唔會同意,張文光咪硬膠

當 局 不 排 除 參 與 教 科 書 市 場   書 商 質 疑 控 制 思 想
2011-04-15 HKT 21:16
陳清華報道
教 育 局 副 局 長 陳 維 安 強 調 , 教 材 分 拆 事 在 必 行 , 書 商 只 是 將 新 版 教 科 書 同 教 材 分 拆 定 價 , 未 能 回 應 家 長 期 望 , 教 育 局 不 排 除 直 接 參 與 教 科 書 市 場 。
有 書 商 質 疑 , 如 果 由 政 府 招 標 出 版 教 科 書 , 書 本 內 容 可 能 被 控 制 , 影 響 意 識 形 態 , 社 會 需 要 討 論 。

立 法 會 教 育 界 議 員 張 文 光 認 為 , 政 府 可 以 透 過 獨 立 委 員 會 , 為 教 科 書 招 標 , 以 免 被 質 疑 影 響 出 版 自 由 。

有 中 學 校 長 認 為 , 製 作 教 科 書 應 廣 泛 吸 納 教 師 及 專 業 學 者 的 意 見 , 確 保 教 材 質 素 。

書商講嘅嘢,唔係純粹為錢,事實亦係咁,政府出Tender你估乜嘢公司出書,全部都係中華書局、商務印書館、三聯書店呢啲中國政府控制嘅書局出,唔洗腦都幾難。

所以,張文光咪硬膠,香港一日未民主化,乜嘢獨立委員會都係流嘅,呢啲主張,恕難同意。

8 則迴響

Filed under 香港政治

8 responses to “政府招標出教科書:絕對唔會同意,張文光咪硬膠

  1. 一日都係EDB,整咁多Admin野比教師做,攪到D教師出卷備課都冇時間,日日七、八點先走得。書商出教材出DVD出試卷錄音出Software出工作紙咪又係support老師日益繁重的工作,家長們、議員們,別再問為什麼書價那麼貴了。

  2. dbdb

    家長可否做分期買每學期成套教科書?特別對一家有幾名子女的家長可能幫些少。

  3. TC

    香港有唔少民主派議員(某程度上係中國膠)真係好天真。如果有日中共倒台,香港要獨立,由呢型友去管治香港,真係前途黑暗。所以我認為香港由英國托管三,四十年,叫英國幫香港培養政治領袖。

  4. sammike

    我認為政府出教科書抗衡D書商戰術上可行,又唔係出左一定要所有學校用,依家重點係要D書商屈服姐,當然依種野應該政府自己放風而唔係張文光提,唔好下下都黎意識形態,你自己去睇下依家市面上D歷史課本,有邊本唔係同一口徑嫁,老師唔特別講六四,本書入面只有一兩行,就帶過,D書商會自動歸邊,個SYB又係政府訂既,佢唔考六四就一定唔會有書提,依家D書商就係睇死政府唔會自己出,由得佢地,所以先可以咁惡。同D私家醫院既心態一樣。

  5. 點子

    Martin:-

    完全視乎你認為佢地係唔係真心膠。

    我就認為佢地真膠到難以置信,好似專登一樣。

    在我個人來講,早在五區公投之後,就已經將佢地列入港賊名單。

  6. KLUST

    泛民大多左傾,過份傾向以政府監管解決問題。

  7. 回dbdb﹕部分學校聯絡的書商,可以給家長分期付款購書。不過要看個別學校跟書商的協定。

  8. 義不容共

    嘗試從另一角度思考,汽油商濫加價,搵食車司機大佬都識得聯手抗爭「餓死油魔」;

    如果教科書真係長年貴得不合理,加價太過份,家長學生真係毫無對策,只能白白受宰割?輪用舊書,共用電子教材,又有何不可?

    有評論反指因為政府隔三差五就要「審批」,出版商才沒有少改版少加價的本錢,仔細觀察問題,誰之過?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s