根本係要截龍

小弟唔係一個有自戀狂嘅人,加上小弟專長並非主持電台或電視節目,所以小弟好少上傳我自己有份主持嘅節目,但今日嘅時事全方位,係例外。因為太少節目係認真討論中國孕婦嚟香港搞出嚟嘅膠,而本土派同新移民班友,呢個問題係有共識,只不過呢個廢柴政府,把心一橫乜都唔做。

喺中國孕婦嚟香港問題上,無論我呢挺本土派,定同根社果班人,有一點係意見一致,就係唔好再俾中國孕婦嚟香港生仔。楊媚喺節目度,講得好清楚,呢班落嚟生仔係乜人嚟。亦都係點解我建議緊急立法,所有私家醫院發出嘅預約紙,無入境處長副署不能生效。

基本上,小弟用提出嘅方案,都提晒出嚟:
1. 修改《基本法》24條
2. 居港未滿若干年的民眾,唔可以享受香港福利(但呢招有啲案例唔奏效)
3. 私院預約紙必須得到入境處長副署
4. 立例打擊中介公司

而果啲話香港福利天上有,地下無嘅中介公司或者論壇,又係好有問題。總之唔修改《基本法》,大鑊臨頭。

13 則迴響

Filed under 香港政治

13 responses to “根本係要截龍

  1. TC

    我都唔明,點解一講修改基本汰,就好似話要改聖經內容一樣,講都唔肯講。憲法如果唔合乎依家社會需要,點解唔可以認真討論點樣去修改。

    至於咁多中國孕婦去香港生仔(所謂避超生罰款),唔多唔少係毛澤東同鄧小平係過去幾十年搞出黍。香港人從來都無份制定個d政策,我真係唔明點解要香港人幫中共政治失敗去找數。

  2. martinoei 黃世澤

    愛爾蘭都可以速戰速決公投修憲。

    依家因為嚟香港生,同超生罰款都差無幾,個個都賭一鋪,所以我至提出,私院醫生紙,無入境處長副署不得生效,無辦法唔師法Border Agency嘅做法。

  3. alvin

    @TC

    最騎呢嘅論點係修改基本法就等於摑終審法院一巴﹐當年人大釋法推翻終院判決反而OK。

    @Martin

    其實點解唔直接了當見肚就唔准入境?到時連私家醫院預約紙都唔使睇﹐入境處長副署都費事。

  4. TC

    如果政府再唔做野,真係要搵人draft一封信/email,然後一人一email去特首請願。

    立法會班人真係無乜用…

  5. Dick Ma

    我經常都說Martin教精香港政府點做點做,有許多危機香港政府都一一安然渡過。不過這一次我放手不說甚麼,做了以上的措施又如何?現在如果以上的問題解決了,但之後引申的問題日後還會陸續有來。兩種人在香港仍然會互相的仇視。對付了大陸來港人士,日後必然引發更多抗議反對行動。

    香港已經不再是英國的殖民地,兩地界線也會越來越模糊,現在不會像英殖民地時代劃分你我,模糊地被統稱中國人。你估香港政府會做到英殖時代一樣咁狠?

    有Solution都沒有用,因為太過遲了。問題被拖延了,只不過是儲起更大的爆發力量。大家買定花生睇花火燦爛。

  6. 讚成分階段截龍,醫生紙要有入境處長副署係短期截,未住滿N年無福利係長期截。不過都係果句,政府班垃圾會聽至算

  7. martinoei 黃世澤

    To alvin: 齋見肚唔俾入境,依家都做緊,但私院繼續收病人,依家法律未授權入境處長可以挑戰一個病人嚟香港接受診治嘅權利。所以成文法上,由入境處長副署醫生紙,係好重要。

    To Dick Ma: 呢個唔係核彈,係爆咗嘅核反應堆嚟,要處理。

  8. 飛蚊導彈

    其實這四個方案各有問題:

    1. 修改《基本法》24條
    —-這的確是最有效的治本之道,但是"中英聯合聲明"居港權的資格寫得好死,
    對"基本法"24條的任何修改都會牴觸聯合聲明,雖然不大可能引致司法覆核
    (聯合聲明不屬於香港的法律文件,而是中英兩國的外交協議),
    但是卻有可能引起中英外交風波.

    2. 居港未滿若干年的民眾,唔可以享受香港福利(但呢招有啲案例唔奏效)
    —-來港產子,有居港權的是嬰兒,如果後來來港讀書的時候被拒絕申領福利
    (包括社會保障,免費醫療, 免費教育等),可能會被批評為"不人道",
    甚至有違反"聯合國兒童權利公約"之嫌.

    3. 私院預約紙必須得到入境處長副署
    —-以預約制度管制來港產子,從來都有一個漏洞:
    孕婦在臨近生產前來港,就算在港方關卡被拒入境,只要於香港境內作動,
    特區政府基於人道立場,隨即會將其送到香港公立醫院生產,連預約都不用.
    如果強行將孕婦遣返,一但孕婦有任何意外,特區政府將受全球譴責.
    收緊預約制只會令更多內地孕婦以此方法來港產子,徒增公立醫院壓力.

    4. 立例打擊中介公司
    中介公司通常於內地註冊,很大機會以個人名義跟香港醫院和醫生掛勾,
    香港法例對他們沒有作用;住宿方面,就算用住宅為內地孕婦提供住宿
    屬於非法賓館,他們也會安排租住合法賓館,也是管不了.

    方案1 和2明顯政治不正確,方案4 就因司法管轄權問題而成效不彰.
    權衡利害,似乎方案3強化預約制再加上加強入境管制
    (例如於羅湖橋等邊界地方攔截孕婦,發現沒有預約就立即交回內地邊防,
    以避免曠日廢時的遣返程序,和期間孕婦作動的風險)比較可取.

    最後要注意一點:
    境外出生就不受戶籍制管轄,就算沒有香港居留權也不會因超生受罰,
    而內地超生政策嚴厲,罰款之外也會受任職單位處分,甚至生產前被強制墮胎;居港權和香港福利對不少內地孕婦來說,屬於次要的考慮.
    而相對來講,賄賂內地出入境官員,取得雙程證就較為容易.

    所以香港絕不能靠內地協助控制內地孕婦來港,而要靠政府自己好好把關.
    港府也應該好好管束私家醫院,制止他們為私利而不顧醫療體系負擔的行為.

  9. TC

    飛蚊導彈

    如果修改基本法最大阻力係中英聯合聲明,咁就易搞。中國政府唔係成日自稱中央乜野政策都支持香港,叫中國政府同英國外交部聯絡,講下點改。

    英國政府都係50-70’s有唔少人移民去英國,英國應明白香港依家苦處。而且英國係香港利益唔係依靠一年幾萬個中國BB去支撐,我唔明英國會有乜理由去反對。

    我唔係好記得聯合聲內容。照計居留權可能係乜乜附件中。如果只係中方ge問題,真係要英國幫手?

  10. KLUST

    中共寧願一再釋法都避免修法!

  11. 飛蚊導彈

    Re TC:

    居港權的資格是在"中英聯合聲明"附件一:
    “中華人民共和國政府對香港的基本方針政策的具體說明"裡面的第十四節,
    即是屬於"中華人民共和國對香港的基本方針政策"的一部分.

    而基本法第159條列明:
    “本法的任何修改,均不得同中華人民共和國
    對香港既定的基本方針政策相抵觸。"

    即是小弟錯了,修改基本法24條會牴觸聯合聲明附件一所列的
    “中華人民共和國對香港的基本方針政策",
    所以會違反基本法159條,有被人提出司法覆核的風險.
    而既然是中方的政策,所以外交風險也比較低,這一點小弟也錯了.

  12. 飛蚊導彈

    現修正有關修改基本法的內容:
    1. 修改《基本法》24條
    —-這的確是最有效的治本之道,但是”中英聯合聲明”附件一第十四節,
    對居港權的資格寫得好死,對”基本法”24條的任何修改都會牴觸該附件,
    雖然該附件只是說明“中華人民共和國對香港的基本方針政策”,
    不大可能引起中英外交風波,但是基本法159條規定,對基本法的修改,
    不得牴觸這份附件的內容,所以修改之後也有機會被司法覆核.

  13. 憤怒貓

    大陸蝗蟲冇乜道德, 我有親戚在公立醫院做…現實情況是: 大陸婆唔做產前檢查, 生出來有問題的(如: 先天性心臟病, 器官發育不良, 肢體弱能……)交給NICU執手尾, 父母就拍拍屁股就走! 有缺陷BB則成為棄嬰。

    Martin的建議係好好, 但廢柴政府邊個夠guts修改法例?!
    總之一旦HKG執呢個爛攤子(大陸基層父母無力照顧, 最終要bb拎公援, 搵監護人照顧果班就真係p硬k)

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s