收回移民審批權、唔派錢俾新移民、修改永久居民定義

林忌:反對香港新移民政策的三點宣言

呢篇文章,絕對值得大家廣傳,順便用嚟反擊班做晒東郭先生嘅左膠。

爭取修改永久居民定義,以及收番單程證審批權呢兩樣嘢,小弟啱啱出道做時事評論員果陣,己經講到口水乾。依家膠到係,應該落到嚟香港嘅,例如永久居民喺中國出生子女,唔俾黑錢落唔到嚟(但一嚟就係永久居民),唔應該落到嚟香港,例如父母都唔係香港出生果啲搏永久居民身份嘅中國人,就可以落嚟生仔,呢啲乜嘢黐線法律嚟。

而永久居民同非永久居民福利有別,更係天公地道,無理由中國籍非永久居民可以厚待。而且在第二啲國家,要入籍係要考試,包括語文試同歷史試,點解中國南嚟新移民住夠七年就可以自動變永久居民,揸香港護照,香港己經好厚待呢班友。

7 則迴響

Filed under 香港政治

7 responses to “收回移民審批權、唔派錢俾新移民、修改永久居民定義

  1. gutscharm

    國藉,同戶籍的分別.

    我唔知一個高雄人,搬去台北洗唔洗考入藉試?洗唔洗住夠七年先有公民權?

    都是"回歸"惹的禍.如果獨立咪無咁多哩d戶籍國籍問題囉.
    一律當哂外國人口處理.

  2. sammike

    RE:gutscharm
    唔通入台北國真係要簽證咩
    弔詭既係有一條有關卡既邊界,但係南邊既人有完整公民權個個叫做有"中國國籍"既"香港永久性居民" 正如左膠所講,"一國"先於"兩制",佢地理得係地死,所以講到口水乾都冇用。

  3. 麥當勞

    @gutscharm
    呢個唔可以講係”回歸”惹的禍,個問題係一環扣一環。
    首先係中英聯合聲明,呢個定義係中英聯合聲明,而有關部分又被中國視為中國對香港基本國策,亦即是中國信守中英聯合聲明的再一次保證,而又在基本法一五九條規定,這個永久居民定義是不可修定至與中國對香港基本國策有抵觸的程度,亦即是中國信守中英聯合聲明的實質保證。換句話講,將基本法廿四條修改到林忌的版本,若被有關孕婦上法庭挑戰違憲,就會連全國人大都會敗訟(因為就連全國人大也需要遵守基本法一五九條才能修改基本法),到時憲制危機比起九九年爭拗更大。

    要求中國片面要求放棄中英聯合聲明,或將聯合聲明有關部分剔除出「中國對香港基本國策」,恐怕亦是另一個政治核彈。

  4. 飛蚊導彈

    獲得永久性居民的資格,在"基本法"中的寫法
    基本上是跟"中英聯合聲明"一樣的

    所以修改"基本法"中有關永久性居民資格的條文,
    有機會違反"中英聯合聲明"中"基本國策"的部分.

    唉….又是一個死結.

  5. sammike

    re 麥當勞
    唔洗回歸就唔會有中英聯合聲名拉

  6. CHUNG

    http://www.hkbbclub.com/bbs/index.php
    大陸人去廣洲深圳都拿唔到戶口..來香港生反而有香港死路一條

  7. CHUNG

    http://www.hkbbclub.com/bbs/index.php
    大陸人去廣洲深圳生都拿唔到戶口..來香港生反而有香港死路一條

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s