港府快啲拎香港迪士尼去上市

上 海 迪 士 尼 由 中 美 合 組 公 司 負 責 管 理
2011-04-08 HKT 15:52
上 海 迪 士 尼 的 管 理 權 由 中 方 的 申 迪 集 團 和 迪 士 尼 合 組 的 管 理 公 司 負 責 , 雙 方 分 別 持 有 3 成 和 7 成 股 權 , 與 香 港 迪 士 尼 由 迪 士 尼 公 司 獨 自 管 理 的 模 式 不 同 。
香 港 迪 士 尼 樂 園 度 假 區 行 政 總 裁 金 民 豪 表 示 , 兩 地 的 合 作 模 式 不 同 , 主 要 基 於 兩 地 政 府 不 同 考 慮 , 由 於 中 方 希 望 學 習 美 方 的 管 理 模 式 , 所 以 上 海 迪 士 尼 採 用 合 作 管 理 , 以 加 強 中 美 合 作 。

至 於 香 港 迪 士 尼 第 二 期 擴 建 問 題 , 金 民 豪 表 示 , 擴 建 是 必 然 的 事 , 但 目 前 仍 未 與 政 府 進 行 討 論 , 現 階 段 他 們 會 先 集 中 處 理 好 第 一 期 擴 建 。

睇完呢段新聞,小弟不單不驚香港迪士尼無得做,相反,前景大好。

首先,上海迪士尼中美共管嘅結果,就係上海市政府班蠢才官員,一定將上海迪士尼搞成一陀大便一樣,所以上海迪士尼地大都無用,最後一定膠到無朋友。

另一方面,好多中國遊客一定玩番上海果個,而東京迪士尼俾福島果個靠害核電廠咁玩法,有排都好難再有遊客去玩(幾好玩都無用,因為無家長敢帶細路仔去東京一段時間),結果就係未來幾年香港迪士尼應該係亞洲地區獨市生意,只要香港迪士尼把心一橫管住果班中國無禮遊客(我建議趕行為不檢嘅出樂園,反正佢地要玩返上海玩飽佢),小弟相信美國人管理嘅香港迪士尼有機會跑出,所以不如港府快啲將迪士尼好似領匯咁上市套現,如果唔係大亞灣因素,小弟會考慮投資。

又或者用個好價錢,賣俾東京迪士尼嘅經營者都唔錯,甚至由東京迪士尼班人嚟管香港迪士尼,小弟相信會掂。

上海迪士尼,真係一出世就聽執笠,多謝上海市政府班蠢才。

6 則迴響

Filed under 財經, 中國政治

6 responses to “港府快啲拎香港迪士尼去上市

  1. Tony

    希望上海迪士尼會吸引翻d中國人玩; 而香港迪士尼因中國人減少變回凈土(單憑呢點我都想入股)

    題外話:由於中國人走晒,而家係遊日本最佳時機!

  2. aLeX

    作為ex cast members, 想話俾Martin 知, 個位金生係香港人
    Bill Ernest 個陣都未開始賺錢….
    雖則現時HKDL 係直屬美國…但HKSAR G 係一個inactive 大股東…..
    希望跑出吧….

    其實樂園太就班rubbish 大陸客….

  3. nightingalelin

    我希望迪士尼可以帶給人夢想,無違背佢地的信念。
    美國的大公司經常奴役中國人,迪士尼係迫個工人超時工作。日積月累,家庭會散,更何況人工過低,家長無法帶小朋友進入主題公園,最後變成家長的惡夢。

  4. v

    海洋公園至係正路.

  5. Bankers' Arms

    說不定迪士尼不過為幌子, 以上海迪士尼之名發債, 為上海市撲水, 皆因中共大陸不少地方政府陷入liquidity crisis…

    贊同將香港迪迪尼上市, 早D甩左佢輸少當贏la!

  6. martinoei 黃世澤

    有件嚟自 113.254.194.79 嘅膠人發過膠音

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s