趙連海嘅勇氣

趙連海嘅Twitter

喺艾未未無故被失蹤果陣,趙連海夠膽一夫當關,為艾未未發聲,呢啲就係中國未來嘅希望。

中東同印尼回教有追求公正嘅信仰,所以可以出現無領袖革命。但中國欠咗中東同印尼喺回教信仰呢部分,更加唔好講東歐嘅天主教、東正教信仰嘅力量,亦唔似台灣或者香港,己經有一股反中國嘅本土力量(查實有一定民族主義成分)去支撐未來嘅運動,所以中國茉莉花革命力量有限,一個道德上嘅領袖好重要。

而趙連海一個重要突破係,佢完全唔怕中共,佢夠膽出嚟為其他人呼籲發聲,亦話俾中共聽,你夠膽拉劉曉波,拉完劉曉波,仲有其他人,雜音係永不消滅。

乜嘢叫領袖,呢啲就係。大家依家明白,點解依家領導中國或香港嘅人,個個都貌不似人君。

Advertisements

3 則迴響

Filed under 中國政治

3 responses to “趙連海嘅勇氣

  1. nightingalelin

    雖然無可能個個做領袖,但可以學傑佛遜,做個文化上的領袖或者裁培後代。
    還有真係信共產主義的友仔,唔好批評美國獨立宣言。
    越南的兄弟,都以持為立國根基。自私的人唔會做D損人不利己,甚至得罪權貴的舉動。只有愛國的人,才會被自私的人更自私。

  2. dbdb

    正音係永不消滅

  3. echykr

    Should they take up the offer, in a post-Communist Chinese republic, Liu Xiaobo should be elected as President, with Zhao Lianhai as his Prime Minister.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s