大亞灣早關早著

蛇仔索百元 帶記者直擊反應堆
大亞灣核電廠無掩雞籠
2011年04月04日

【本報訊】為排除公眾對核電的憂慮,中國廣東核電集團上周四突然宣佈讓遊客參觀大亞灣核電廠。不過申請者要填報職業及身份證等資料交公安及武警「查家宅」。但表面看似保安嚴密,卻原來只要付出 100元人民幣,任何人即可在核電廠全無難度地「自出自入」。本報記者日前在深圳輕易經當地「旅行社」安排,跟隨持通行證的「導遊」進入核電廠內遊覽,更抵達僅距反應堆 500米處拍照留念。有立法會議員批評核電廠保安鬆散,擔心不法分子潛入發動襲擊,後果不堪設想。

中國核電嘅核心問題,我諗唔駛講到海嘯地震咁遙遠,呢啲咁嘅社會,咁嘅管理,大亞灣都玩到咁,廣東省其他核電廠,果啲咩嘢嚟?

呢個世界得幾個國家,有資格用核電,但一定無中國份。

Advertisements

8 則迴響

Filed under 香港政治

8 responses to “大亞灣早關早著

  1. dbdb

    京奧一樣,會有一些的士司機大概一百元話有通行證車你近距離遊鳥茶同水立方

  2. 麥當勞

    林中斌核安技術,歐美做不成,中國做得到
    http://goo.gl/X3WM1

  3. TC

    麥當勞
    依個係管理問題,唔係技術問題。我自己係土木工程帥,對於中國係High Speed Railway管理係無信心,我估大陸係10-15年後,HSR後會有意外。唔計架火車(因為我唔識機械),high speed rail係路軌係好有嚴格標準,以大陸貪污咁勁,條HSR又長,買d平野扮所謂高鐵路軌係時間問題。

  4. IGBT

    …..球體本身是鈾,但外面包覆石墨,用以取代燃料棒,萬一有事故發生時,這些球體的反應比較慢,不會一下子燒壞反應爐。……
    ————————————————–
    仲用石墨?真係唔識死……

  5. KS

    一旦關左我仲擔心
    以中國人的性格, 他們根本不會花心機,錢同時間去打理一個無產能的廢爐

  6. 新仔

    如果諗計賣咗個管理權俾鬼佬,有無得搞?

  7. TC

    新仔,

    你叫老共個面擺係邊!

  8. 飛蚊導彈

    賣給香港政府或中電,中央可能會好過一些。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s