鄭汝樺嘅唯鐵獨尊政策

啱啱見證完,最後一班由中環開去紅磡嘅船開走,我諗呢條線會走入歷史(除非短時間集到資開間新公司)。

小弟諗過集資開間公司搞呢條線,但後嚟發現一樣嘢,就算有,姓鄭條八婆都唔會批條線,因為佢根本要搞唯鐵獨尊。

正如專線小巴公司申請加座位換唔加價,政府諗盡計唔批,原來係為港鐵加價鋪路一樣,紅磡至中環線有可能威脅沙中線,所以政府就要佢死,件事就係咁清楚。香港依家主管交通嘅官,簡單嚟講唔係處理交通問題,只係諗點樣官商勾結。

所以睇住嚟,膠嘢唔只一樣,如果唔係尖沙咀至中環嘅天星線仲有旅遊價值,政府一早整死咗佢。

Advertisements

7 則迴響

Filed under 香港政治

7 responses to “鄭汝樺嘅唯鐵獨尊政策

  1. krizcpec

    鄭焗長會話:確保港鐵賺錢才是重點,民生問題?不知飛到那裏去了!

  2. 持書者

    民生?冇(凸首)選票的當然不算人民了…

  3. nightingalelin

    鄭汝華不得好死,訓覺時小心見到馬克思。

  4. Jacky Lim

    唔搞到只有鐵路, 點為地產商鋪路 –> 鐵路沿線物業, 甚至係 “鐵路上蓋物業", 價錢標貴D
    唔係陰乾小輪, 點拎返D地出嚟俾地產商起$30,000 一呎的 “超級無敵維港海景" 呀

  5. alvin

    問題根源唔單只係鄭汝樺嘅唯鐵獨尊政策﹐仲有香港整體上唯維港兩岸獨尊嘅發展政策。維港兩岸除咗舊啟德之外就再冇地發展﹐呢個係小學生都冇理由唔明嘅局限。以填維港兩岸增加土地發展﹐以前中環搭天星由匯豐總行行出去三兩步就到﹐梗係多人搭﹐依家就填海填到個碼頭冇雷公咁遠﹐紅磡嗰邊都係一樣﹐以前碼頭就喺黃埔隔離﹐依家兩邊碼頭都咁鬼遠自然冇人搭。

    而只係著重維港兩岸商業發展﹐亦令到周邊住宅區進出商業區嘅通勤超出負荷﹐你就算想唯鐵獨尊﹐都要有地起鐵路先得。

    世界其他大都會新興商業區唔會喺舊市中心﹐例如東京﹐好多香港人以為新宿係市中心﹐其實銀座丸の内日本橋嗰邊至係﹐新宿只不過係其中一個副都心。倫敦嘅 Canary Wharf﹐巴黎嘅 La Défense 等等嘅新興商業區亦遠離傳統市中心。如果香港肯喺維港兩岸以外地方發展一個(或多個)新興商業區﹐就唔使為保唔保鐵拗餐飽﹐可惜就係睇唔出特區政府有咁嘅視野。

  6. 紅磡至中環線有可能威脅沙中線, 有點誇張. 不過, 特膠政府刻意排斥渡輪服務, 在交通戰略是錯的. 如果做得好, 肯定有助解決紅隧及地鐵金鐘,中環擠迫問題. 以前有人懷疑是否刻意針對九倉.

  7. KLUST

    政府保鐵已持續廿多年!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s