日本同台灣應該考慮係地熱發電

自由時報:台灣地熱發電量=2.7座核四

對日本、台灣呢類有可能面對十幾米高大海嘯嘅國家,核能並唔係選項,相信日本日後好難有新核電廠,正所謂見過鬼就怕黑。

只不過,上帝好公平,有海嘯之類問題影響嘅地區,往往正係有極其豐富嘅地熱能。就算風能、太陽能唔夠,地熱能己經解決好多問題。至少地熱,係唔會有嚴重核輻射問題。

對一啲無法國咁刁民傳統嘅國家,用地熱好過用核能。法國係八成半有核電,但係法國係一個乜都投訴,全國會派定碘片俾國民嘅國家,香港係唔係?

廣告

8 則迴響

Filed under 台灣政治

8 responses to “日本同台灣應該考慮係地熱發電

  1. lantern

    其實日本都有,不過冇乜點推廣。佢哋應該向菲律賓學習。

    http://en.wikipedia.org/wiki/Geothermal_energy

  2. 地熱能的效率好嗎?

  3. DTS-ES

    睇過一個再生能源開發記錄片,要一條道管深入地熱層,道管注人水,
    利用地熱加溫產生蒸汽入渦輪機發電。
    優點:
    在非地震帶非火山區都可以利用到地熱
    缺點:
    1.現時鑽探地熱層技術昂貴
    2.地熱層可能不穩定影響生產力
    3.蒸汽入渦輪機力度較低,生產功率較低。

  4. 麥當勞

    其實我們很容易有個誤解,以為新能源好昂貴,其實這只是開發的價錢。如果那些能源是豐富的,它的長遠價錢是一定低於將快耗盡的能源。

    我們以為核電真的很便宜?不是,沒有補貼(有很多名目,例如減排,科研,軍轉民)核電的真正成本並不低。核電廠的清拆也是很昂貴的,這個幾乎沒有官員想入賬。核廢料鈈是危險又十萬年不壞盡的,它不能用作製造戰術核彈,但可以製造令公眾恐慌的 dirty bomb,保存這些核廢料其實也十分麻煩。

  5. 麥當勞

    國科會副主委陳正宏表示,規模9大地震 台灣不易發生。
    http://goo.gl/fLX0z

  6. 有一個問題是地熱發電會引發地震,而且都是電廠附近的居民日夜承受。可幸的是從加州經驗看來誘發的地震震級不強。

  7. v

    台灣人無危機意識。

  8. Bankers' Arms

    法國呢挺咁刁民, 做野又A字膊既國度, 居然可以有80成電力來自核能, 天天運作, 可見其核能技術相當頂尖! 法國人串人厲害, 喜好互相折磨, 但工藝engineering有一手, 源於其尊重知識的傳統, 跟英國人果種攞正牌ignorant好唔同

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s