鄭汝樺正一失職官員!

運 房 局 認 為 港 鐵 加 價 反 映 市 民 負 擔 能 力
2011-03-24 HKT 18:06
運 輸 及 房 屋 局 回 應 港 鐵 票 價 調 整 , 認 為 兩 鐵 合 併 後 , 港 鐵 票 價 根 據 客 觀 而 透 明 度 高 的 機 制 調 整 , 已 反 映 本 港 宏 觀 經 濟 狀 況 , 及 某 程 度 上 市 民 的 負 擔 能 力 。
當 局 鼓 勵 港 鐵 因 應 營 運 狀 況 , 盡 量 向 乘 客 提 供 優 惠 , 減 輕 市 民 的 公 共 交 通 開 支 。

點解我一直大張旗鼓反鄭汝樺,佢條友一直反對專線小巴加座位換唔加價,目的就係為港鐵同九巴加價鋪路,呢條友都唔係為民眾著想,而係為地產商同中國服務。港鐵唔加價,邊個補貼又貴又唔實際嘅中國高鐵香港段?

所以我搞咗呢個facebook page好耐,我覺得係時候做嘢反鄭汝樺檯

要求運輸及房屋局長鄭汝樺響應特首呼籲,正視不尋常通脹,全力阻止交通工具加價

廣告

10 則迴響

Filed under 香港政治

10 responses to “鄭汝樺正一失職官員!

  1. Dbdb

    講到個機制好鬼死完美,客觀同透明,又宏觀,又反映到市民能力。修辭分較高。

    林鄭及其夥伴就差了,甚麼叫樓換樓呢,不如叫做樓宇對冲靈計劃啦,正如果條男粉皮話,買番細的樓米可以賺番筆,又靈活,幾正呀!

  2. Jacky Lim

    小巴唔加你唔理, 港鐵要加就係咁嚟! 大股東嘛!!!

  3. 加價反映某程度上市民的負擔能力? 是什麼邏輯?

  4. Quality Alchemist –

    用詞有偏差﹐應該係講「忍受能力」或「容忍能力」而唔係「負擔能力」。

    佢哋計過﹐加幾毫市民會唔順但未至於講 “enough is enough" 跟住走上街抗爭。

  5. TranceLove

    反既,仲有一個。昨日朝早仲係度話唔係加價…係咪要掌咀?

    邱 誠 武 : 港 鐵 稍 後 公 布 統 計 數 字   並 非 加 價
    2011-03-24 HKT 11:00

    運 輸 及 房 屋 局 副 局 長 邱 誠 武 表 示 , 據 他 了 解 , 港 鐵 將 於 今 日 稍 後 時 間 公 布 統 計 數 字 , 但 並 非 宣 布 加 價 。

    由 於 港 鐵 加 價 機 制 受 運 輸 業 工 資 水 平 影 響 , 邱 誠 武 說 , 由 於 有 關 數 據 有 客 觀 根 據 , 不 能 太 早 估 計 。 他 表 示 , 在 港 鐵 未 宣 布 消 息 前 , 很 難 估 計 港 鐵 是 否 加 價 。

  6. Chan Tai

    http://www.mtr.com.hk/chi/investrelation/governance.html#Board_Committees
    (( 香港特區行政長官根據《香港鐵路條例》第8條委任或政府透過其股權委任的每名董事一如任何其他董事,必須以公司的最佳利益為行事依歸。))
    從以上文字就知佢會點做,想佢幫市民,簡直天方夜譚!!

    ⋯⋯請問佢做地鐵非執行董事袍金30萬 (2009 年報) Page 15 of http://www.mtr.com.hk/chi/investrelation/2009frpt_c/C134.pdf
    根本上佢有利益衡突?究竟政府官員非政府薪酬外,還有多少其他機構收入,有無公佈或申報。

  7. echykr

    I believe I speak for everyone here: This bitch seriously needs to be fired off into space. Ideally into the Sun, where she’ll provide infinite amounts of gas (i.e. fart) which would generate ample supply of solar energy for the entire Solar System for generations.

  8. Chan Tai

    (非) 除政府薪酬外。

  9. Endless Alex

    港鐵造晒廣告「間中出問題在所難免的」,日本核電因地震只出事一次,就更加不言可喻,港鐵連列車故障連「退回車費」的基本責任也不顧,市民仲可以要求什麼社會責任?
    樓價高企,政府都唔肯喺南昌站上蓋建居屋,大家心知肚明!
    局長嘅官商勾結係「搖頭擺尾、吹佢唔漲」嗰隻,這世代已再沒有包清天,
    獨只有「包請」!

  10. Dbdb

    引一引JP2的一句說話:
    ………but today, I propose to you the option of love, which is the opposite of escape.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s