李少光發現新物理定律

上圖乃出自林忌手筆

小弟想問,李少光點解可以喺立法會夠膽死咁講警員向天開胡椒噴霧。上圖睇得好清楚,示威者被警察捉住,仲要噴胡椒噴霧。

依家有兩個情況:

1. 李少光立心講大話,全場無人向天噴胡椒噴霧,即係有人作啲新物理定律出嚟,依家咁作法,叫做妨礙司法公正,大家可以報警。

2. 李少光無講大話,真係有人向天開胡椒噴霧,但香港唔係中東,唔准向天開槍,呢個係觸犯《火器及彈藥條例》第22條1款

任何人如無合法權限或 合理辯解而發射或 以其他方式處理任何槍械或 彈藥, 而其方式是相當可能傷害或危害任何人或 財產的 安全的 , 或 是在 罔顧他 人安全的 情況下發射或 處理該等槍械或 槍彈的 , 即屬犯罪。

咁玩嘅結果,就係有人要坐監,可以搵人搵私人刑事傳票檢控佢。

可以肯定係,保安局係一個廢部門,由得差佬亂噴胡椒噴霧,東京到依家啲水根本唔啱BB飲都唔發黑色警告,又無向香港居民發碘片,撤僑就等到英國租架CX接走BN(O)至人租CX佢又租CX,大亞灣又監管唔到,又無應變計劃應付大亞灣衰咗,咁廢嘅部門,執咗佢啦。李少光可以改行研究山寨物理,啱佢。

廣告

8 則迴響

Filed under 香港政治

8 responses to “李少光發現新物理定律

  1. v

    啲白色嘢唔同子彈, 就算你向上噴都會好快跌返落來.

  2. urbane peasant

    重點是有無噴到他人先?向天噴一樣會噴到騎膊馬的小孩。李少光呢的講法就是當人係傻仔。你吹呀。

  3. bing

    人地日本攪到咁大鑊, 佢都仲話係香港做大亞灣演習因要涉及好多野而要再考慮….真係人渣黎…
    我仲有親人係香港, 萬一真係出事, BOOK 機票都BOOK 唔切比佢地走啦…

  4. Chan Tai

    成班狗官出賣香港人,無所用其極。
    現時班狗官將遺臭萬年,禍及其後代(如有的話)。
    http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=354733

  5. 真係白痴先至可以講出如此的話。向天噴,咁d警犬噴完味要急急腳走開,否則自己捉蟲?

  6. barjack

    抽水哥咩??

    另外季詩傑好似話一定要搵一兩個哩d濫權警察嚟告.雖然明知佢地都係俾高層逼.但唔可以手軟.要俾d前線知道佢哋咁做係有風險.要坐監.

  7. dbdb

    讓胡椒噴霧飛!

  8. 可能示威者嘅代號係「天」﹐所以差佬的而且確係向「天」噴胡椒噴霧。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s