日本人嘅自治傳統

講日本嘅民族自治文化,好多人都越講越亂。好多人都唔明,點解日本人可以個政府係廢嘅情況下,都可以自己搞掂自己。有幾樣嘢,小弟可以提點大家做參考方向:

1. 日本個體制,喺歷史上大體係承襲中國唐朝體制,甚至官名、政府部門名,例如乜乜省,乜乜都知事,全部都係唐朝嘅遺留物(中國反而無晒)。大家都知唐朝體制最出名就係由得下面啲地方軍人自把自為,所以唐係亡於節度使、藩鎮之間大混戰,去到宋朝就開始中央集權,集到依家共產黨為止。而日本就一路都無改過個系統,連江戶幕府都係一堆藩鎮嘅雜湊物,去到幕府後期,長州、薩摩藩自把自為到唔係自己擅自開炮打西方打出膠,就係自己向怡和洋行買武器打幕府(你試吓喺中國做啲咁喪嘅嘢,唔被人打到變豬頭?)。所以地方強中央弱,長期以嚟係日本嘅特色,係明治天皇改元號到二次大戰戰敗呢段時間,真係實踐過中央集權,呢樣大家必須注意。

2. 日本文化除咗受中國影響,仲有一個好大影響來源係荷蘭。睇荷蘭波都知荷蘭佬作風,做咗預咗唔一定得,或者打咗唔知幾多折,但唔做就一定唔得,所以日本人好多嘢會一定會試,明知可能死都搏一鋪,呢樣嘢係中國文化無嘅,但荷蘭文化就好清楚,否則無十上十落,或者戰至最後一兵一卒嘅荷蘭足球。好多哈日人士,係忽略咗荷蘭文化,對日本文化有一定影響。呢樣嘢,真係要搵個歐陸派,或者好似小弟咁,本身都有受荷蘭影響至明白(印尼前宗主國係荷蘭)。

小弟唔係哈日族,我都係認為日本就二次大戰道歉至可以做番正常國家。小弟嘅日文,絕對係有限公司。但小弟對日本文化了解,係用番對中國古文化,以及荷蘭文化了解入番去睇。本來對華人嚟講,日本文化最容易理解,但好多時討論都變咗一舊膠,呢個有可能係諗嘢方法有問題。

Advertisements

2 則迴響

Filed under 東北亞政治

2 responses to “日本人嘅自治傳統

  1. Vicomte de Rubon

    唔怕老套,真係買本「菊花與劍」睇下(雖然係老外寫的)。有好多會令人一時難以接受,但絕對值得細味。香港太多偽哈日,比偽娘更恐怖。

  2. Tom

    我哋樣樣都由政府管,所以人民都變了低知。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s