建議將邱騰華直送福島

邱騰華稱有必要增加核電等清潔能源供應
(商台)2011年3月21日 星期一 09:09

環境局長邱騰華 在立法會 一個會議上指,明白日本 福島核事故,令本港市民對核能安全產生憂慮。不過由於現時本港超過一半電力來自燃煤發電,造成空氣污染,長遠有必要增加核發電比例,建議目標是2020年提升至百分之五十。政府會留意福島事故成因,強化核電安全,而內地亦保證會加強核設施安全評估,提升市民信心。

邱騰華認為核電咁清潔嘅話,不如佢做福島死士對人類貢獻比較大,亦身體力行證明核電係清潔嘅。所以我建議將邱騰華直送福島核電廠得,唔需要留喺香港做環保局長,搵我地條命嚟做賭注。

好彩佢唔係東京電力高層,否則人類多得佢唔少。

廣告

12 則迴響

Filed under 香港政治

12 responses to “建議將邱騰華直送福島

  1. TC

    一句講晒: 大日本都搞唔好ge野,中共國千萬唔可掂!

  2. lantern

    大亞灣出事,邊度搵死士?

  3. TC

    lantern :

    邱騰華更係要做死士!

    其他人選當然人係工高,平時無乜野做ge政治助理同副局長。

  4. lantern

    嗰班費柴龜縮就叻,到時你揾到佢哋至算啦。

  5. bing

    真係到大亞灣出事, 佢條友可能已經唔做呢個位走去做大商家既走狗搵銀啦…..

  6. Jacky Lim

    根本可以好簡單就改善得到
    只要政府對 CAP. 406 關於私人發電設備的審批採取客觀的態度處理, 鼓勵裝置太陽能板 or 發電風車, 又或已經開始普及的太陽能熱水爐, 已經好夠

  7. 呢個短視政府,環保發電呢D 長線先見效益既野佢唔會做既。一係咁,叫邱騰華成家搬去大亞灣,咁就比佢起新核電廠。

  8. KLUST

    「政府會留意福島事故成因,強化核電安全……」
    新核電廠在香港境內嗎?

  9. Tom

    邱先生咁講就應在以下地點建核電廠:
    1:西九
    2:背沙灣
    3:淺水灣
    4:將軍澳
    5:沙田北
    6:屯門
    7:東涌
    我地發電量為250%
    住在那裏都一樣!還可以賣電!
    山頂可否再加一個呢!

  10. Tom

    再加多個在大埔西!

  11. sammike

    我覺得核電依個話題其實唔可以用哂綠X和平個套,因為佢地係宗教性咁反核,冇得傾。
    我覺得KLUST講得岩,D核電廠都唔係香港境內,點管呀?
    其實核電係一種好重要既transition energy,太陽能發電都效率都冇可能高過光合作用,好多再力能源都用好多位,會排擠到糧食生產。所以一個先進既工業國家需要好多核電廠,又要減碳,又要經濟發展,電力需求日增。
    問題既癥結有兩個,一個係核電廠要有好好既管理先唔會出事,而事實係我地信唔過個班友。第二係香港根本就冇大量(重)工業,其實係咪有空間節能呢?而唔係一味話要發多D電

  12. Chan Tai

    題外話:
    憂騰蛙要向強國环境保护部环境监察局學習!
    无锡地铁因环评程序而遭停工,这在中国地铁建设史上还是第一次。
    【南方周末】本文网址:http://www.infzm.com/content/59178?utm_source=feedburner&utm_medium=twitter&utm_campaign=Feed%3A+infzm%2FkdBZ+%28%E5%8D%97%E6%96%B9%E5%91%A8%E6%9C%AB-%E7%83%AD%E7%82%B9%E6%96%B0%E9%97%BB%29&utm_content=Twitter

    另外,吾知上環至堅尼地城支綫及中環繞道的環評報告有冇做施工前評估呢?
    因為沙中都要重做評估。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s